Videospeler inladen...

Earth Hour: lichten gingen wereldwijd opnieuw een uur uit

Her en der in de wereld zijn de lichten vanavond naar jaarlijkse gewoonte een uurtje uitgegaan, in het kader van de sensibiliseringscampagne "Earth Hour" over de klimaatverandering. Ook verschillende monumenten werden weer even in het donker gezet.

Van het Empire State Building tot de piramides in Egypte: vanavond hebben monumenten over de hele wereld opnieuw het licht gedoofd voor een nieuwe editie van "Earth Hour". De bedoeling van de actie is te mobiliseren tegen de klimaatverandering.

"Earth Hour" werd in 2007 gelanceerd in Sydney, op initiatief van het WWF. Ondertussen nemen meer dan 180 landen deel aan het initiatief, dat de bevolking wil sensibiliseren tegen de verandering van het klimaat, zeker nu de afgelopen drie jaren de warmste ooit bleken.

Om 20.30 uur lokale tijd hebben honderden monumenten wereldwijd een uur lang de lichten gedoofd. Onder meer de Eiffeltoren, de Opera van Sydney, de Big Ben, het Kremlin, de Akropolis, de wolkenkrabber in Hongkong, de Burj Khalifa in Dubaï, de Sint-Pietersbasiliek, de Niagarawatervallen en het beeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro deden een uur het lang licht uit. Het Atomium in Brussel nam dit jaar niet deel aan "Earth Hour", omdat er een concert gepland stond voor 50 jaar Expo '58.

Meer dan opwarming alleen

"Earth Hour" ging dit jaar over meer dan de opwarming van de aarde. De initiatiefnemers wilden ook mobiliseren voor behoud van natuur en biodiversiteit. "De natuur gaat op alarmerende wijze achteruit. Dat is even dringend en primordiaal als de strijd tegen de opwarming van het klimaat", zegt Marco Lambertini, secretaris-generaal van WWF. "Dat is waarom we het initiatief gebruiken om de biodiversiteit onder de aandacht te brengen."

Ook in België namen heel wat steden en gemeenten deel: onder meer in Brussel, Antwerpen en Mechelen ging op verschillende plaatsen het licht uit. De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB dimde de lichten in 38 metro- en premetrostations. Dat is goed voor een energiebesparing van 1.000 KWh, of het equivalent van twee tot drie maanden elektriciteitsverbruik van een Brussels gezin.

Videospeler inladen...
Het Parthenon in Athene in het licht en in het donker.
AFP or licensors
Het Opera House en de Harbour Bridge in Sydney in het licht en in het donker.
AFP or licensors
Het Colosseum in Rome, verlicht en in het donker.
AFP or licensors
De Petronastorens in Kuala Lumpur, in het licht en in het donker.
AFP or licensors

Meest gelezen