Grootste cruiseschip ooit, de "Symphony of the Seas", is uitgevaren uit de werf in Saint-Nazaire
De oplevering van het luxecruiseschip is een opsteker voor de Franse scheepswerf STX in Saint-Nazaire aan de Loire. Het bedrijf werd eerder gered van het faillissement nadat ze werd genationaliseerd door president Emmanuel Macron.
De "Symphony of the Seas" heeft eindelijk het anker gelicht voor de scheepswerf STX in Saint-Nazaire in het westen van Frankrijk. Het schip is de Loire afgevaren en zal eerst aanmeren in de Zuid-Spaanse havenstad Malaga alvorens te vertrekken naar zijn thuishaven Miami in de Verenigde Staten. Van daaruit zal het schip cruisetochten uitvoeren voor de Amerikaanse eigenaar, Royal Caribbean Cruises.
Met een lengte van 362 meter, een breedte van 66 meter en een tonnage van 228.000 ton is de "Symphony of the Seas" het grootste cruiseschip dat ooit werd gebouwd. Het is zelfs iets groter dan het zusterschip "Harmony of the Seas" dat in 2016 werd opgeleverd op dezelfde werf in Saint-Nazaire.
Het schip kan 8.000 mensen vervoeren, onder hen 2.200 bemanningsleden. Aan boord zijn er zonnedekken, bars, restaurants, casino's en dergelijke, maar ook een heus Central Park met enkele duizenden bomen en planten.
Het schip is een nationale trots voor Frankrijk dat zich opnieuw als scheepsbouwer op de wereldkaart heeft gezet. Dat gebeurde niet zonder moeilijkheden. De scheepswerf Chantier de l'Atlantique kwam eerst in Noorse en dan in Zuid-Koreaanse handen, maar het faillissement van het Zuid-Koreaanse moederbedrijf STX kon overwonnen worden doordat de Franse staat als hoofdaandeelhouder in de werf stapte.
Los van die financiƫle problemen, bleef de werf in Saint-Nazaire zijn reputatie als bouwer van erg kwalitatieve schepen eer aandoen. In 2003 werd hier de "Queen Mary 2" te water gelaten, toen het grootste cruiseschip. In 2006 volgde de "Harmony of the Seas" dat nu overtroffen is door de "Symphony of the Seas".
De werf die intussen opnieuw de oude naam Chantiers de l'Atlantique heeft, bouwt echter ook supertankers en militaire vaartuigen, zoals de enorme amfibische aanvalsschepen van de Mistral-klasse, die onder meer zijn geleverd aan de Franse marine en aan Egypte. De scheepswerf is sinds kort voor 50% in handen van de Italiaanse groep Fincantieri en de andere helft is of eigendom van de Franse staat of de door Parijs gecontroleerde Naval Group.