Videospeler inladen...

Grote politiecontrole op lowcostbussen: "Aangename formule voor jongeren, helaas maken ook criminelen er gebruik van"

De politie heeft in Antwerpen een grootscheepse controle op internationale lowcostbussen gehouden. Zowel de chauffeurs als de passagiers én hun bagage werden aan een grondige controle onderworpen. "Vooral voor jongeren is het een aangename formule om naar het buitenland te reizen. Maar spijtig genoeg maken ook criminelen er gebruik van", benadrukt Peter De Waele van de federale politie. 

Bussen waar u goedkoop mee naar het buitenland kan reizen: we kennen ze allemaal. Vooral bij jongeren zijn ze populair, maar helaas maken ook criminelen gebruik van het netwerk. "De lagekostenbusmaatschappijen vervoeren soms mensen die niet via de luchthaven willen reizen, omdat daar veel controle is, zowel op de identiteit als de bagage", vertelt Peter De Waele van de federale politie. Dat blijkt ook uit het verleden. "De verdachte van de aanslag op het Joods Museum verplaatste zich bijvoorbeeld met zulke bussen. Maar criminelen smokkelen in hun bagage bijvoorbeeld ook verboden middelen of wapens."

Daarom organiseerde de politie - samen met onze buurlanden - vandaag een controleactie in een politieloods in Antwerpen. Hoe kwamen de bussen daar terecht? Dat bleek een hele samenwerkingsoperatie te zijn tussen verschillende diensten. Een helikopter spotte de bussen vanuit de lucht en de wegpolitie begeleidde hen naar de controleplaats.

"Daar gebeurde dan een volledige controle van a tot z", legt Peter De Waele uit. "Er wordt gecontroleerd of de buschauffeur in orde is met zijn rij- en rusttijden, de identiteit van de passagiers wordt gecheckt, er is een drughond, een explosievenhond en met de röntgenapparatuur van de douane wordt alle bagage bekeken." De Waele beseft dat zo’n controle niet altijd even aangenaam is voor de passagiers: "Daarom proberen we op maat te werken en hebben we geen target gezet op het aantal bussen."

Met de controleactie op de internationale bussen is de politie niet aan haar proefstuk toe: ook vorig jaar hield ze – voor de eerste keer – een grote actie op de bussen. De resultaten vandaag? Drie geseinde identiteitsdocumenten werden aangetroffen, één iemand die illegaal in ons land verblijft, werd gevonden. Drie mensen werden betrapt op drugs. Ook twee dieven werden gesnapt die in hun koffer gestolen GPS-materiaal hadden voor meer dan 100.000 euro.

"Wat is tevreden voor een politiedienst als ze vanalles vinden dat verboden is. Maar het toont aan dat zulke controles nodig zijn. Het is niet enkel een tof, goedkoop vervoermiddel, maar wordt ook gebruikt door criminelen."

Meest gelezen