Videospeler inladen...

Nationale manifestatie tegen racisme trok door de straten van Brussel

In Brussel hebben enkele duizenden mensen betoogd tegen racisme, discriminatie, haat, ongelijkheid en agressie. Meer dan 120 organisaties namen deel aan de betoging die kort na de middag begon. De betogers vinden dat onze maatschappij gericht is op uitsluiting en niet op integratie. 

De aanleiding voor de betoging was de internationale dag tegen racisme en discriminatie, afgelopen woensdag. Organisaties als Hart Boven Hard, 11.11.11., BXL Welcome Refugees, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Federatie Burgerschap en Islamitische Spiritualiteit, maar ook de vakbond ABVV, partijen Groen en PVDA en delegaties Koerden en Palestijnen stapten mee in de lange stoet. In totaal namen meer dan 120 organisaties deel. Migratie en asiel en het bijhorende gevoel van discriminatie en racisme vormden de rode draad voor de manifestatie. 

De organisatoren stelden ook enkele duidelijke politieke eisen. Ze veroordelen het migratiebeleid en zijn tegen het hoofddoekenverbod. Ze willen onder meer dat er proactieve praktijktesten komen met sancties op de arbeids- en de woningmarkt. Verder willen de initiatiefnemers dat de overheid een warme en kwaliteitsvolle vluchtelingenopvang voorziet die de mensenrechten respecteert en gericht is op integratie, regularisatie en gelijke sociale behandeling van nieuwkomers en sans-papiers.

Meest gelezen