Nationale Mapathon: vrijwilligers tekenen kaarten van de meest afgelegen gebieden

Acht Belgische universiteiten zetten vandaag hun deuren open voor de nationale Mapathon. Het doel is om landkaarten te tekenen van gebieden waar geen kaarten van bestaan en waar het risico op natuurrampen, epidemies of conflicten erg groot is. Vooral hulporganisaties als het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen kunnen die kaarten goed gebruiken. Dit jaar leggen de kaartenmakers zich toe op Nigeria.  

De Mapathon werd in ons land voor het eerst georganiseerd in 2014. "In die vier jaar is de actie alleen maar gegroeid," zegt Celina Van Dyck van de KULeuven. "Vandaag doen er over het hele land meer dan 200 mensen mee."

De Mapathon is een initiatief van het Nationaal Comité voor Geografie. Acht universiteiten doen eraan mee: KU Leuven, UC Louvain, UGent, ULB, ULiège, UMons, UNamur en VUB.

Ook voor niet-cartografen

"De deelnemers hebben geen voorkennis van cartografie nodig. Ze krijgen ter plaatse een computer met internetverbinding en de nodige uitleg. Aan de hand van satelietbeelden, maken we met een speciaal softwareprogramma landkaarten. Dat doen we door huizen en dorpen op de satelietbeelden aan te duiden en aan te klikken. Zo brengen we die over op kaarten. Daarna doen we dat ook voor andere herkenningspunten zoals wegen, rivieren en bossen," zegt Celina Van Dyck.

Missing maps

Humanitaire organisaties hebben kaarten nodig om in crisissituaties snel en efficiënt hulp te kunnen bieden. Om aan die nood tegemoet te komen lanceerden Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis het Missing Maps project. Over de hele wereld trekt het project vrijwilligers aan om gebieden waar hulpverlening nodig is in kaart te brengen. In België is dat de Mapathon.

Nigeria

Deze editie wordt er werk gemaakt van kaarten voor het noordoosten van Nigeria, een regio waar er epidemies zijn van meningitis c, dat is een vorm van hersenvliesontsteking. De ziekte treft elk jaar duizenden mensen. Artsen Zonder Grenzen biedt hulp aan de lokale autoriteiten om de uitbraak van nieuwe epidemieën te voorkomen of in te dijken.

De hulpverleners bezoeken de plaatselijke gezondheidscentra, voorzien die van de nodige middelen en informeren de mensen ter plaatse hoe ze de eerste symptomen van meningitis c kunnen herkennen. Belangrijk is dat deze acties ook de meest afgelegen gebieden bereiken, maar op dit moment zijn de nodige kaarten niet voor handen. Daar wil de Mapathon iets aan doen.

Je kan in de verschillende universiteiten nog meedoen tot 16 uur.

Meest gelezen