Noord- en Zuid-Koreaanse leiders zullen elkaar eind volgende maand ontmoeten aan demarcatielijn

Terwijl de onzekerheid troef blijft in Korea, is vandaag bevestigd dat de geplande top tussen de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un eind april zal plaatsvinden Het is slechts de derde keer dat de leiders van Noord- en Zuid-Korea elkaar ontmoeten.

De top zal plaatsvinden in de traditionele overlegbarak in de gedemilitariseerde zone tussen noord en zuid in Panmunjom. Daar werd in 1953 een bestand gesloten dat een einde maakte aan de Koreaanse Oorlog.

De ontmoeting is een gevolg van de toenadering tijdens de Olympische Winterspelen in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang in februari. Toen namen niet enkel atleten uit het communistische Noord-Korea deel aan die spelen, maar waren er ook delegaties van cheerleaders en hoge politieke leiders, onder hen de zus van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

Die laatste zal op 29 april in Panmunjom de hand schudden van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Het zal de eerste keer zijn dat die twee elkaar ontmoeten en het is slechts de derde keer dat de leiders van beide staten dat doen. In 2000 bracht de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung een bezoek aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il in diens hoofdstad Pyongyang. In 2007 deed een andere Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun hetzelfde. Roh reisde toen overland naar Pyongyang.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Keert de wind opnieuw in Washington?

Er staat veel op het spel in Korea. De huidige voorzichtige dooi volgt op het bommen-en-granatenjaar 2017 waarbij Noord-Korea en VS-president Donald Trump elkaar uitscholden en Pyongyang een nooit geziene reeks van testen met kernkoppen en raketten uitvoerde, waarvan sommigen mogelijk de VS zouden kunnen bereiken.

De Zuid-Koreaanse president Moon speelt het voorzichtig. Met zijn toenadering is hij erin geslaagd het noorden te sussen en hij wil nu op dat olympisch elan voortgaan. Tegelijk blijft de VS een belangrijke militaire en strategische bondgenoot van Zuid-Korea en een garantie tegen een dreiging vanuit het communistische noorden.

Door meteen in te gaan op de uitnodiging voor een ontmoeting door de Noord-Koreaanse leider Kim heeft president Trump iedereen verrast, maar de risico's van een eventueel mislukte top kunnen zwaar doorwegen. Nu Trump zijn nationale veiligheidsadviseur H.R. McMaster vervangt door de "havik" John Bolton, groeit de onzekerheid opnieuw. Bolton is zoals bekend voorstander van een harde aanpak -en desnoods preventieve oorlog- tegen Noord-Korea en Iran en dat zou het regime in het noorden opnieuw de kast kunnen opjagen. Vertrouwen is er hoe dan ook niet te veel in Korea.

Meest gelezen