Videospeler inladen...

Politieagent die zwaargewond raakte bij gijzeling in Trèbes overleden

In Frankrijk is de agent overleden die zwaargewond geraakt was bij de gijzeling in een supermarkt in Trébes, in de buurt van Carcassonne. Dat meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Collomb. De man had tijdens de gijzeling vrijwillig de plaats ingenomen van een andere gijzelaar. Later komt er nog een nationale hulde voor de politieagent.

De agent, die door president Macron omschreven werd als een held, raakte gisteren levensgevaarlijk gewond toen de gijzelnemer hem onder vuur nam. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb heeft via Twitter laten weten dat Arnaud Beltrame is overleden aan zijn verwondingen."Hij is gestorven voor het vaderland. Frankrijk zal die heldendaad, zijn moed en opoffering nooit vergeten", zo tweet hij.

Nationale held

In de Franse kranten wordt de 45-jarige luitenant-kolonel vandaag omschreven als een nationale held.  Hij was als een van de eersten gisteren met zijn eenheid ter plaatse toen de gijzeling in de supermarkt begon. Toen ze erachter kwamen dat er binnen in de supermarkt gewonden gevallen waren, heeft deze politieman zich vrijwillig aangegeven om de plaats van die gewonden in te nemen zodat die geëvacueerd konden worden. De dader ging daarmee akkoord.

"De politieman is toen naar binnen gegaan en de gewonden konden naar buiten. Hij heeft toen verbinding gemaakt met zijn telefoon met zijn eenheid. Hij heeft binnen zijn telefoon neergelegd zodat ze buiten precies konden horen wat er binnen gaande was. Rond half drie 's middags werden er schoten gehoord in de supermarkt via die telefoonlijn. Toen is de supermarkt bestormd," legt Frankrijkcorrespondent Frank Renout uit. 

"Daarbij is de dader doodgeschoten en zagen de politie-agenten dat de luitenant-kolonel zwaargewond op de grond lag met kogelwonden in zijn nek.  Vannacht is hij overleden aan zijn verwondingen."

Nationale hulde

De Franse president Macron heeft vandaag aangekondigd dat er een nationale hulde zal worden gebracht aan Beltrame. De beslissing werd genomen na een vergadering van de veiligheidsdiensten op het Elysée. De datum van de hulde werd niet meegedeeld.

"Moest politie de dader beter opvolgen?"

"De gijzelnemer is een 25-jarige Fransman van Marokkaanse origine. In 2016 en 2017 werd hij door de Franse opsporingsdienst gevolgd omdat ze wisten dat hij geradicaliseerd was. Maar -zo heeft de openbare aanklager gisteren op een persconferentie bekend gemaakt- er waren geen redenen om te denken dat deze man effectief een aanslag zou gaan plegen", aldus Renout. "De discussie laait nu weer hoog op. Als mensen op een lijst van verdachte personen staan en opgevolgd worden, moet je dan toch niet ingrijpen?"   

Videospeler inladen...

Meest gelezen