Videospeler inladen...

Spanningen Catalonië bereiken nieuw hoogtepunt

In Catalonië beleeft het conflict tussen voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid een nieuw hoogtepunt. Vijf toppolitici die voor onafhankelijkheid zijn, zijn gisteren opnieuw opgesloten in de gevangenis. Eén van hen had vandaag willen proberen om in het Catalaanse parlement verkozen te worden als minister-president, maar die zitting is uitgesteld.  

Het was de bedoeling dat het Catalaanse parlement in Barcelona zou stemmen over de kandidatuur van Jordi Turull als nieuwe minister-president van de regio. Turull is een medestander van de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont en was voorgedragen door de separatistische partijen die een meerderheid hebben in het parlement van Catalonië.

Er viel echter niet te stemmen, want gisteren heeft een rechter van het Spaanse Hooggerechtshof beslist dat 25 separatistische leiders in Catalonië zich moeten verantwoorden voor rebellie, misbruik van publieke fondsen of ongehoorzaamheid aan de staat. Vijf van hen zijn opnieuw opgepakt en onder hen is dus Jordi Turull, die zo geen minister-president kan worden.

Wettelijk is het nodig dat de kandidaat-regeringsleider in het parlement aanwezig is voor de stemming. Turull is na Puigdemont (in ballingschap in België) en Jordi Sanchez (die al in Madrid in de cel zat) de derde kandidaat om Catalonië te leiden. Parlementsvoorzitter Roger Torrent kon dan ook niet anders dan de stemming uitstellen, maar hij viel wel scherp uit naar de Spaanse regering, die volgens hem "een aanval op het hart van de democratie uitvoert". Torrent riep de Catalaanse politici ook op om "een brede regering te vormen tegen de regering in Madrid".

Waar is Puigdemont?

Intussen is het niet duidelijk waar de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is. Puigdemont leeft al maanden in ballingschap in België, maar was gisteren in Finland. Omdat Spanje intussen opnieuw het Europees aanhoudingsmandaat tegen Puigdemont geactiveerd heeft, loopt hij het risico om in Finland opgepakt te worden.

Puigdemont heeft laten weten dat hij zich in dat geval ter beschikking houdt van het Finse gerecht, maar het is niet duidelijk of hij nog in dat land is. De Finse overheid schijnt het ook niet te weten of wil het niet weten.

Met of zonder Puigdemont zit de kwestie-Catalonië dus opnieuw in een impasse, want er is geen schijn van toenadering tussen Madrid en Barcelona. Met het nieuwe Europese aanhoudingsbevel kan ook ons land opnieuw betrokken worden bij de kwestie als Puigdemont hier opnieuw zou aankomen en Spanje om zijn overlevering zou vragen.

Meest gelezen