Videospeler inladen...

Hondderdduizenden Amerikaanse jongeren overspoelen Washington DC (en andere steden) voor "March for Our Lives"

In verschillende steden in de Verenigde Staten zijn meer dan een miljoen Amerikanen de straat opgegaan om striktere controles op wapenbezit te eisen. De grootste betoging vond plaats in de hoofdstad Washington DC, met naar schatting bijna 800.000 mensen. Die betoging was het initiatief van jongeren van de school in Florida waar onlangs 17 mensen zijn doodgeschoten. Het is uitkijken of de beweging uitgroeit tot een massale manifestatie zoals eerder voor burger- of vrouwenrechten.

Washington DC werd vandaag overspoeld door honderdduizenden -vooral jonge- mensen die met bussen, treinen en vliegtuigen uit alle hoeken van het land waren gekomen.

De initiatiefnemers mikten zelf - vrij ambitieus - op een half miljoen deelnemers. Verspreid over de hele VS werden het er dubbel zoveel. Ter vergelijking: vorig jaar trokken 575.000 mensen naar Washington in de intussen historische betoging voor vrouwenrechten en tegen de ambtsaanvaarding van president Donald Trump. Over heel de VS waren er toen 3,5 tot meer dan 4 miljoen mensen op straat gekomen. Die manifestaties hebben een vervolg gekregen in de #MeToo-beweging over aanklachten van seksueel misbruik en ongelijke verloning van vrouwen.

De mensen achter #Never Again en de "Mars voor onze levens" van vandaag hopen dat ze hun manifestatie ook kunnen omzetten in een beweging met resultaten. De aanleiding voor de betogingen was de schietpartij in de school in Parkland in het zuiden van de staat Florida, waarbij 17 mensen doodgeschoten werden. Leerlingen van die school trokken daarna emotioneel van leer tegen de lakse wapenwetten in de VS, die de schuld zouden zijn voor de bijna wekelijkse moord- en schietpartijen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Mijn grootvader had een droom dat zijn kinderen niet beoordeeld zullen worden op de kleur van hun huid. Ik heb een droom, genoeg is genoeg. Dit zou een wapenvrije wereld moeten zijn."

Yolanda Renee King, kleindochter van Martin Luther King

Die verzuchtingen -en ook vrees- leven ook bij scholieren overal in de VS en werden vandaag weerspiegeld in slogans als "We are the Change", "No more Silence" en "Keep NRA money out of politics" en vooral "Our ballots will stop bullets" (onze stembiljetten zullen kogels stoppen).

Kleindochter Martin Luther King spreekt de massa toe

De manifestatie in Washington vond plaats in het politieke machtscentrum van de stad, vlak bij het parlementsgebouw van het Capitool en langs Pennsylvania Avenue naar het Witte Huis. President Trump is dit weekend echter in Florida. In een mededeling heeft het Witte Huis wel lof voor de "moedige jongeren" die vandaag op straat zijn gekomen. Gisteravond had het erg conservatieve tv-kanaal Fox News de twee leiders van de scholierenbeweging, Emma Gonzalez en David Hogg, nog "extremisten" genoemd.

In Washington sprak onder meer de kleindochter van Martin Luther King de massa toe. De 9-jarige Yolanda Renee King (foto onder) inspireerde zich voor haar toespraak op die van haar grootvader, in dezelfde stad, intussen 55 jaar geleden. "Mijn grootvader had een droom dat zijn kinderen niet beoordeeld zullen worden op de kleur van hun huid, zei Yolanda Renee King. "Ik heb een droom, genoeg is genoeg. Dit zou een wapenvrije wereld moeten zijn." Ze riep de menigte toe en vroeg alle manifestanten tot drie keer toe haar woorden te herhalen. "Verspreid mijn woorden! Horen jullie mij? Over de hele wereld! Wij gaan een grote generatie zijn."

Videospeler inladen...

Een ander opmerkelijk moment was toen Emma Gonzalez het podium opstapte. Gonzalez overleefde de recente schietpartij in Florida en werd een van de boegbeelden van het jongerenprotest tegen de lakse wapenwetgeving. Met het hoofd rechtop en de tranen stromend over haar wangen (video onder), bleef ze na haar toespraak minutenlang stilzwijgend op het podium staan. Haar hele tijd op het podium, zo zei ze daarna, duurde evenlang als de tijd die de schutter in Florida nodig had om 17 mensen van het leven te beroven en nog veel meer anderen te verwonden. Op het einde gaf Gonzalez nog een boodschap mee aan de -jonge- massa. "Ga en stem."

Videospeler inladen...

Kantelmoment in Amerikaanse politiek?

De manifestatie trok vooral jongeren aan, van wie er velen nog niet stemgerechtigd zijn, maar ook ouders, leerkrachten en iedereen die zich ergert aan het lakse wapenbezit en de bijna voortdurende schietpartijen in de VS. Die jongeren waarschuwen wel dat ze in de nabije toekomst wel mogen gaan stemmen en dat ze erg gemotiveerd zijn om zo verandering te brengen in het politieke landschap in de VS.

In november van dit jaar zijn er tussentijdse verkiezingen voor het Congres. Het hele Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat worden dan vervangen. Nu zijn zowel het Witte Huis als beide kamers van het Congres in handen van de Republikeinen, maar in de Senaat is die meerderheid nipt. De anti-wapenbeweging van jongeren zou volgens waarnemers het machtsevenwicht in het Congres kunnen doen kantelen en dan zou president Donald Trump problemen krijgen.

Overigens werd vandaag op niet minder dan 800 plaatsen betoogd. Dat was onder meer het geval in Los Angeles, Seattle, New York, Atlanta, Boston, Chicago, Baltimore en Miami in Florida. Er werd ook buiten de VS betoogd uit solidariteit (zie video hieronder), zoals aan de Amerikaanse ambassade in Londen, in Genève, Stockholm, in Amsterdam, Parijs en Brussel, in de Spaanse hoofdstad Madrid, maar ook in Tokio in Japan en in Sydney in Australië en tot op het eiland Mauritius in de Indische Oceaan.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen