AFP or licensors

Trump wil transgenders dan toch weren uit het leger

Het Witte Huis heeft een nieuwe beleidsmaatregel bekendgemaakt die het gros van transgenders uitsluit van een job in het Amerikaanse leger. "De nieuwe beleidsmaatregel is tot stand gekomen via een uitgebreide studie van hooggeplaatste militaire en burgerlijke leiders, onder wie veteranen", zegt de woordvoerder van het Witte Huis in een persbericht.

"Het beleid van de minister van Defensie bepaalt onder meer dat transgenders met een geschiedenis of diagnose van genderdysforie - individuen die een substantiële medische behandeling nodig hebben, zoals medicatie en een operatie - niet in aanmerking komen voor
legerdienst, enkel onder beperkte voorwaarden."

De maatregel komt er nadat defensieminister James Mattis en minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen hadden geconcludeerd dat mensen met een geschiedenis of diagnose van genderdysforie "een aanzienlijk risico vormen ten aanzien van militaire efficiëntie en letaliteit".

Het was pas onder de vorige president, Barack Obama, dat transgenders openlijk werden toegelaten in het leger. Maar Trump tweette vorig jaar al, dat hij dat plan terug wilde schroeven. Daarover hebben verschillende rechters al gezegd, dat het zou ingaan tegen de grondwet, en het principe van gelijke rechten voor iedereen.  

Meest gelezen