Video player inladen...

Winnares allereerste Eurovisiesongfestival Lys Assia (94) overleden

De Zwitserse zangeres Lys Assia is overleden.  Ze was 94.  Zij was in 1956 de winnares van het allereerste Eurovisiesongfesival,  met het Franstalige lied "Refrain".  

Donderdag 24 mei 1956 is een historische datum in de televisiegeschiedenis. Die avond vond het allereerste Eurovisiesongfestival plaats, in Lugano in Zwitserland. Lys Assia won dat allereerste Eurovisiesongfestival, en dan nog voor Zwitserland.  Lys was toen al een bekende internationale ster, dankzij de wereldhit 'O mein papa' die ze in 1950 had gelanceerd.

Slechts zeven landen namen die avond deel aan de wedstrijd. Elk land vaardigde twee liedjes af. Nederland beet de spits af, voor België zong onder anderen Fud Leclerc.

Maar het was de toen 32-jarige Zwitserse zangeres Lys Assia die won. Zij kon met haar Franstalige liedje "Refrain" over de jeugdige liefde de jury het meest bekoren. De resultaten van de andere landen zijn tot op vandaag nooit vrijgegeven.

Belga

Het songfestival bleef een grote rol spelen in haar carrière.  Ze deed opnieuw mee in 1957 en in 1958.  Dat laatste jaar werd Lys Assia tweede, met één van haar grootste hits: Giorgio.

In 2012 en 13 nam de toen al hoogbejaarde zangeres nog eens deel aan de preselecties, maar ze raakte - tot haar grote ongenoegen - niet geselecteerd.

In elk geval zal Lys Assia voor altijd herinnerd worden als de allereerste winnares van het Songfestival. "Ik had nooit gedacht dat deze show zo'n groot en succesvol evenement zou worden. Ik ben nog altijd trots op wat ik die dag heb bereikt. Het betekent veel voor mij", schreef ze op haar Facebookpagina.

Meest gelezen