“Geen uitbreiding jeugdinstelling Everberg zonder extra ondersteuning politie”

De uitbreiding van de gesloten jeugdinstelling van Everberg kan er alleen maar komen als er bijkomende ondersteuning komt van de lokale politie. Dat zegt de burgemeester van Kortenberg, Chris Taes (CD&V). De komende jaren zal het aantal plaatsen in de jeugdinstelling verdubbelen.

Na de noodkreet van het Antwerps parket, dat de afgelopen dagen twee jongeren moest vrijlaten wegens plaatsgebrek in de gemeenschapsinstelling van Everberg, herhaalde Vlaams minister van Welzijn Vandeurzen (CD&V) zijn belofte over extra plaatsen. De werken in Everberg zijn al gestart en de komende jaren zullen er volgens de minister 40 plaatsen bijkomen. Dat betekent een verdubbeling van 40 naar 80 plaatsen

Maar die uitbreiding lokt ook een kritische reactie uit. Hoewel de burgemeester van Kortenberg, Chris Taes, de bekommernis van het Antwerpse parket terecht vindt en zijn gemeente constructief wil blijven meewerken aan een integraal veiligheidsbeleid, heeft hij toch een eis: meer politie-ondersteuning. "De vorige federale regering berekende de supplementaire werklast voor de aanwezigheid van Everberg op het equivalent van 7 politie-inspecteurs en 1 hoofdinspecteur. Sinds de opening van de instelling in 2002 moet onze gemeente het echter doen met de 'belofte' dat die ondersteuning structureel geregeld zal worden. In de praktijk is er echter nog niets van in huis gekomen", zegt Taes.

We hebben er geen boodschap aan dat de ene overheid de bal doorspeelt naar de andere overheid en op die manier een structurele oplossing nu al 16 jaar uitblijft.

Chris Taes, burgemeester Kortenberg

De lokale politiezone staat in de praktijk in voor heel wat dringende overbrengingen van en naar Everberg en komt ook tussen bij incidenten. Ook het toezicht op de veiligheidszone rond de instelling is in handen van de politie. Dit alles zonder dat er volgens de burgemeester een formele regeling bestaat over de politietaken die verwacht worden. “Er is ook geen billijke compensatie voor het meerwerk dat dit alles met zich meebrengt. Hierdoor komt de dienstverlening aan de bevolking in het gedrang”, zegt Taes. "We hebben er geen boodschap aan dat de ene overheid de bal doorspeelt naar de andere overheid en op die manier een structurele oplossing nu al 16 jaar uitblijft".

Meest gelezen