Videospeler inladen...

Studio Brussel wordt 35: verhalen van 3 generaties presentatoren

Volgend weekend viert radiozender Studio Brussel zijn 35e verjaardag. In "De zevende dag" blikten drie presentatoren terug op hun Stubru-jaren: van Jan Hautekiet (62), die er vanaf de eerste dag bij was, tot "nonkel" Christophe Lambrecht (47) en ochtendstem Linde Merckpoel (33). "Die verjaardag wordt niet echt gevierd op de redactie, want elke radiodag is voor ons een feest."

Jan Hautekiet: "We waren al blij dat we die eerste dagen doorkwamen"

Radio 1-stem Jan Hautekiet was er van bij het prille begin van Studio Brussel in 1980 al bij. Hij schreef radiogeschiedenis met het verzoekprogramma "Hallo Hautekiet", dat van 1993 tot 1999 werd uitgezonden. "We hebben onze tijd genomen om uit te groeien tot de zender die er nu staat. Die eerste dagen waren we blij dat er nieuws was om te vertellen, dat er platen waren om te draaien en dat we de dag doorkwamen", vertelt hij. "Het heeft toch 5 jaar geduurd om te kunnen uitgroeien van een zender die twee keer gedurende drie uur enkel te beluisteren was in Brussel, tot een nationale zender met een volwaardige programmatie."

Studio Brussel kwam er deels op vraag van de Vlaamse Brusselaars, die graag een eigen zender wilden. "Eigenlijk was het een antwoord van de VRT op de talrijke vrije radiozenders die op dat moment opkwamen. Wat we deden was in die tijd ongezien: we focusten ons voluit op muziek en nieuws, met veel oog voor taal en stijl. Rebels waren we toen vooral achter de schermen. (lacht)"

Christophe Lambrecht: "Ik doe nog steeds wat ik deed als kind: radiootje spelen"

Lambrecht, die met zijn 47 lentes stilaan tot het meubilair behoort bij Studio Brussel, werkt sinds 1999 voor de zender. Al een kleine 20 jaar presenteert hij onafgebroken het voormiddagblok. "Mijn collega's noemen me grappend "nonkel". Wanneer dat omslaat naar "bompa" is het tijd voor iets anders", lacht hij. "Ik prijs me gelukkig dat ik kan doen wat ik graag doe, en als kind al deed voor mijn ouders: radiootje spelen. En voor veel collega's ben ik door mijn jarenlange ervaring een luisterend oor geworden."

Lambrecht was in 2006 een van de drie presentatoren van de allereerste editie van "Music for Life". "Met Tomas De Soete en Peter Van de Veire zat ik toen 6 dagen in een Glazen Huis op het Martelarenplein in Leuven. We leefden op sapjes, en draaiden plaatjes. Niemand wist op voorhand wat het zou geven, een groot plan was er niet. "Serious Request" bestond toen al in Nederland. In België was geen enkele zender geïnteresseerd in iets gelijkaardigs. Tot wij ineens in dat glazen huis zaten en iéts probeerden te doen (lacht)."

Linde Merckpoel: ""De warmste week" is het summum van radiomaken"

Merckpoel presenteert al enkele jaren het ochtendblok op Studio Brussel, en ze is ook een van de vaste gezichten van de voorbije edities van "De warmste week". "Dat is écht het summum van wat ik tot nu toe op radiovlak heb gedaan. We zijn erin geslaagd om iets te creëren in functie van goede doelen, zonder belerend vingertje. Iets wat zowel leuk is voor ons radiomakers, als om te beleven als kijker of luisteraar." Hautekiet beaamt. "Hiermee heeft de zender écht zijn hart opengezet voor iedereen, en niet enkel voor zelfverklaarde "cool kids". 

Studio Brussel is uitgegroeid tot een mediamerk, eerder dan puur een radiozender, meent Merckpoel. Zelf draagt ze haar steentje daaraan bij in een wekelijkse vlog. En ook op sociale media is Studio Brussel alomtegenwoordig. "Vloggen, ik vind het superplezant. En een deel van ons publiek leert ons vooral online kennen". Zo ook de puberdochters van Lambrecht. "Ze luisteren nooit naar de radio, maar ze bekijken wel Linde haar filmpjes, en missen geen enkele post op Facebook en Instagram. Ze zijn zelfverklaarde Studio Brusselaars."

Meest gelezen