Laurie Dieffembacq

Afschaffing zomertijd? "De voordelen wegen niet op tegen de nadelen"

Moeten zomertijd en wintertijd afgeschaft worden? Twee keer per jaar is de switch tussen de twee voer voor debat. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil alvast dat de zomertijd verdwijnt. "De voordelen wegen niet op tegen de nadelen."

"Heeft de switch tussen zomer- en wintertijd nog een toegevoegde waarde?", vraagt minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) zich af. Hijzelf denkt persoonlijk van niet. "De energiebesparing die ermee gepaard zou gaan, is beperkt of zelfs niet. Als u kijkt naar arbeid en de situatie van de mensen die moeten gaan werken, is dat ook niet positief. Bovendien veroorzaakt het heel wat last bij mensen die zich moeten aanpassen én er zijn meer ongevallen." Daarom pleit hij ervoor om de zomertijd af te schaffen.

Maar die discussie lag een dikke maand geleden ook al eens op tafel in het Europees parlement. Een algemene oproep voor een afschaffing kwam er toen niet, wel bestelde het parlement een nieuwe studie. "Ik hoop dat we bij de volgende switch het debat opnieuw kunnen voeren", zegt Peeters. "De voordelen wegen niet op tegen de nadelen. We moeten de moed hebben om de zomer- en wintertijd ernstig te herbekijken."

Welk uur houden we dan best over? Het winteruur, vindt Peeters. "Anders is er in januari bijvoorbeeld maar licht om 10 uur in de voormiddag."

Meest gelezen