Videospeler inladen...

Carles Puigdemont opgepakt in Duitsland

Carles Puigdemont zit vast in een Duitse cel. De afgezette minister-president van Catalonië werd opgepakt aan de Duits-Deense grens. Dat heeft Paul Bekaert, zijn Belgische advocaat, bevestigd aan VRT NWS. Maandag verschijnt hij voor een Duitse onderzoeksrechter.

Vanmorgen om 11 uur is Carles Puigdemont door de Duitse politie gearresteerd aan de Duits-Deense grens. Hij nam eerder deze week deel aan een lezing in Finland en was met de auto op de terugweg naar België, toen hij aan de kant gezet werd. In tegenstelling tot eerdere berichten is Puigdemont dus nooit teruggekeerd naar ons land. Volgens Duitse media werd de afgezette minister-president gearresteerd na een tip van de Spaanse geheime dienst. 

"Hij is gearresteerd op grond van het signalement van Spanje in de Europese Schengenzone", vertelt zijn advocaat Paul Bekaert aan VRT NWS. Maar volgens Bekaert zijn er veel argumenten om een Europees aanhoudingsbevel te weigeren: "Niet het minst omdat het aanhoudingsbevel misbruikt wordt voor politieke doeleinden, om politieke opposanten achter de tralies te zetten." (Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Wat nu?

Wat zal er nu gebeuren? "Hij zal voor een Duitse rechter gebracht worden en die zal beslissen of het Europees aanhoudingsmandaat uitgevoerd wordt of niet." Dat zegt ook het Duitse gerecht aan omroep NDR.

Puigdemont zelf had altijd gezegd dat hij zich zelf zou aangeven. "Maar wij hadden tot nu geen officieel Europees aanhoudingsbevel van Spanje. Mocht dat er gekomen zijn, zouden we ons aangeboden hebben", zegt Paul Bekaert. 

Dat Puigdemont in Duitsland opgepakt is, betekent dus dat de zaak-Puigdemont nu volledig in Duitse handen is. Ons land heeft nu niets meer te maken met de eventuele overleveringsprocedure van Puigdemont aan Spanje. Er zouden wel nog drie andere Catalaanse ex-ministers in ons land zijn, waartegen ook opnieuw een aanhoudingsbevel loopt. 

Volgens Duitse media zou de overlevering van Puigdemont snel kunnen gaan, maar zijn advocoaat Bekaert zegt het tegenovergestelde. "De procedure staat daar helemaal aan het begin. Men zou hem ook kunnen vrijlaten."

Ex-minister Ponsati bereid zich over te geven aan Schotse politie

Een andere voormalige Catalaanse minister, Clara Ponsati, heeft intussen laten weten dat ze bereid is zichzelf over te geven aan de Schotse politie. Ponsati was eind oktober vorig jaar samen met Puigdemont naar ons land vertrokken, maar reisde eerder deze maand naar Schotland om er opnieuw les te gaan geven.

Tot vorige zomer gaf Ponsati les aan de St. Andrews Universiteit in Schotland, een onderwijsinstelling die na Oxford en Cambridge de oudste universiteit van de Angelsaksische wereld is. Precies om minister te kunnen worden, had ze een sabbatjaar genomen. Ook tegen Ponsati loopt een Europees aanhoudingsmandaat, uitgevaardigd door het Spaanse gerecht.

Ponsati zou volgens haar advocaat bereid zijn zich over te geven aan de Schotse autoriteiten, maar die voegde er wel aan toe dat ze er alles aan zal doen om niet overgeleverd te worden aan het Spaanse gerecht. Ook hier, net als bij de advocaat van Puigdemont, is te horen dat het arrestatiebevel gebaseerd is op politieke vervolging.

Vijf afgezette Catalaanse ministers zijn gevlucht voor het Spaanse gerecht. Waar bevinden ze zich? Onze reporter André Vermeulen maakte volgend overzicht.

Videospeler inladen...

Betoging in Brussel en Barcelona tégen houding Spanje

Zo'n 200 Catalanen en Vlaams-nationalistische sympathisanten hebben in Brussel actiegevoerd tegen de houding van Spanje tegenover Catalonië. Bij de betogers klinkt ook heel wat kritiek op de houding van de Europese Unie. "We klagen aan dat de Europese Unie, de Europese Commissie geen enkele stap ondernomen heeft om de Spaanse autoriteiten eraan te herinneren dat er democratische spelregels zijn in de club waarvan ze deel uitmaken", zegt Mark Demesmaeker (N-VA) (zie video hieronder). 

De betoging in Brussel was echter al van lang tevoren gepland. In Barcelona was er wel een spontane betoging als reactie op de arrestatie van Puigdemont, op een symbolische plek, vlak voor het gebouw van de Europese Unie. Er zijn ook enkele snelwegen geblokkeerd. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen