Video player inladen ...

Tienduizenden boze Catalanen protesteren tegen de arrestatie van Puigdemont

Voor de tweede keer in enkele dagen tijd zijn in Barcelona aanhangers van de Catalaanse onafhankelijkheid op straat gekomen. Dit keer was dat een reactie op de arrestatie van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont eerder op de dag in Duitsland. Ook in andere Catalaanse steden werd betoogd.

Het nieuws over Puigdemont bereikte Spanje zondag iets over de middag. 's Avonds zijn ongeveer 50.000 Catalanen in Barcelona en andere Catalaanse steden op straat gekomen om hun ongenoegen te uiten en om hun steun uit te spreken aan Puigdemont, die velen als hun president beschouwen.

Op veel plaatsen ging het om vreedzaam protest, maar her en der ging het er gewelddadiger aan toe. Betogers in Barcelona gooiden met vuilnisbakken en gele verf naar de politie, die antwoordde met stokslagen en af en toe in de lucht schoot. Er raakten meer dan 50 mensen gewond, onder wie ook 8 agenten. Er werden ook zeker 4 betogers opgepakt.

De politie probeerde de demonstranten ook weg te houden van het kantoor van de vertegenwoordiger van de Spaanse overheid in Catalonië. De politie heeft de straat daar afgezet. Betogers hebben ook enkele snelwegen geblokkeerd buiten het stadscentrum van Barcelona. Volgens de Spaanse krant El País zijn drie mensen opgepakt vandaag.

Enkele dagen geleden was het ook al tot rellen in Barcelona gekomen toen het Spaanse Hooggerechtshof een nieuwe reeks van leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging had laten oppakken en een Europees arrestatiebevelen tegen anderen, onder hen Puigdemont, opnieuw had geactiveerd.

Op basis daarvan zou de Duitse politie zondag Puigdemont hebben opgepakt nadat hij vanuit Finland en Zweden naar België had willen terugkeren en de Deense grens was overgekomen. Of Duitsland Puigdemont nu gaat overleveren aan Spanje, is nog niet duidelijk, en zo ja evenmin wanneer.

Video player inladen ...