Videospeler inladen...

Eerste non-stopvlucht tussen Australië en Europa

Een Boeing 787 Dreamliner van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft de eerste commerciële non-stoplijnvlucht gemaakt tussen Australië en Europa. Het vliegtuig was vertrokken in Perth, aan de westkust van Australië, en is iets over zes uur vanmorgen geland op de luchthaven van Londen Heathrow.

Het vliegtuig deed iets meer dan 17 uur over een afstand van 14.500 kilometer. Er waren meer van 200 passagiers aan boord, onder wie de grote baas van Qantas. De universiteit van Sydney maakt van de nieuwe lange route gebruik om onderzoek te doen naar de fysieke effecten van zo'n lange vlucht op de passagiers. Qantas is van plan de komende tijd nog meer ultralangeafstandsroutes te lanceren.

De Boeing 787-9 Dreamliner is volgens het merk de helft zuiniger dan de Boeing 747. Om het ongemak van de lange vluchten te beperken, vliegt het stiller dan andere vliegtuigen en is het uitgerust met een systeem om de luchtkwaliteit in het vliegtuig te verbeteren. 

Niet de verste vlucht

Toch is dit niet de verste vlucht. Die eer komt toe aan Qatar Airlines met hun vlucht tussen Doha (Qatar) en Auckland (Nieuw-Zeeland). Dat is nog net 30 km verder.

De economische logica achter de marathonvlucht Perth-Londen ligt in de mijnindustrie van West-Australië, de deelstaat waarvan Perth de hoofdstad is. Die regio levert een derde van alle ijzererts ter wereld, evenals edelstenen en erg uitzonderlijke mineralen. Grote mijngroepen zoals BHP Billiton en Rio Tinto zijn daar actief en zijn genoteerd op de beurs van Londen.

De vlucht van Qantas verbindt zo het financiële centrum van Londen met een van de belangrijkste mijnregio's ter wereld. Daar zit wel een risico aan vast: de mijnindustrie is erg conjunctuurgevoelig en dat kan de rentabiliteit van de verbinding in minder goede tijden in vraag stellen. Qantas hoopt ook Londen en Sydney op termijn non-stop met elkaar te verbinden.

Meest gelezen