Videospeler inladen...

Franse stad Trèbes houdt herdenkingsmis voor vermoorde politieheld Arnaud Beltrame

De wekelijkse misviering in de kerk van Saint-Etienne in Trèbes is deze zondag uitgegroeid tot een herdenkingsceremonie voor de gendarme die zijn leven heeft gegeven om een gijzelaarster te redden tijdens de aanslag in het zuiden van Frankrijk.

Trèbes telt slechts iets meer dan 5.000 inwoners, maar de bisschop van Carcassonne en Narbonne was naar de kerk afgereisd om de viering te leiden. Ook vlak voor de supermarkt waar de gijzeling vrijdag plaatsvond, stapelen de bloemen en eerbewijzen zich op.

Veel mensen zijn geschokt door de onverwachte gebeurtenissen en de vermoorde luitenant-kolonel van de Gendarmerie Arnaud Beltrame is uitgegroeid tot een nationale held. De man had zich vrijwillig gemeld om geruild te worden tegen een zwaar gewonde vrouw die in de supermarkt gegijzeld werd. De gijzelnemer was het daarmee eens, maar heeft de gendarme tijdens de bestorming van de supermarkt in de nek geschoten. Beltrame is gisterochtend overleden.

De Franse regering heeft Beltrame uitgeroepen tot een nationale held en wil de volgende dagen in Parijs een nationale herdenkingsceremonie houden. Naast Beltrame zijn er nog drie andere mensen gedood bij de terreuractie die eerst plaatsvond in Carcassonne in de Languedoc en daarna in Trèbes. Twee gewonden zijn nog altijd in kritieke toestand.

Twee verdachten in de cel

Het was de zwaarste terreuraanslag in Frankrijk sinds de moordpartij met een vrachtwagen op de Promenade des Anglais in Nice in 2016 en de eerste grote sinds het aantreden van president Emmanuel Macron vorig jaar.

De dader, een man van Marokkaanse afkomst, is bij de bestorming van de supermarkt doodgeschoten door de politie. Hij zou sympathie gehad hebben voor de terreurgroep IS. Of hij ook in opdracht van IS handelde of op eigen houtje, is nog niet duidelijk. Hij past wel in het profiel van IS-terroristen, die eerst betrokken zij bij gewone criminele feiten en later in de ban van de terreurideologie komen.

Zijn levenspartner, een jonge vrouw, is meteen na de aanslagen vrijdag opgepakt en gisteren werd ook nog een vriend van de dader gevat. Het is niet duidelijk of zij betrokken waren bij de aanslagen.

Meest gelezen