Videospeler inladen...

Jesse Klaver over ons F-16-dossier: "Mocht dit in Nederland gebeuren, zou de minister moeten opstappen"

De Nederlandse politicus Jesse Klaver (GroenLinks) is scherp voor onze Belgische politici. Gisteren haalde hij uit naar Bart De Wever (N-VA), die hij "de grootste schreeuwlelijk van de Belgische politiek" noemde. Vandaag is het de beurt aan minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) en zijn F-16-dossier. "Als dit in Nederland zou gebeuren, zou de minister moeten opstappen", zei Klaver in "De zevende dag".

Dit weekend houdt de Nederlandse politicus Jesse Klaver - één van de winnaars van de Nederlandse lokale verkiezingen - een Belgisch weekend. Gisteren was hij de eregast op het partijcongres van Groen, vandaag kwam hij in "De zevende dag" praten over politiek - in Nederland én België. 

Klaver was opvallend scherp voor onze Belgische politici. Gisteren noemde hij Bart De Wever (N-VA) al "de grootste schreeuwlelijk van de Belgische politiek" (zie video hieronder). Zijn boodschap was dat Groen de strijd om de burgemeesterssjerp in Antwerpen volop moest aangaan. 

Videospeler inladen...

Klaver in het F-16-dossier: "Als dit in Nederland zou gebeuren, zou de minister moeten opstappen"

In "De zevende dag" - waar vandaag ook een groot debat over de F-16-heisa gehouden wordt - werd Jesse Klaver ook om zijn mening over het dossier gevraagd. "In Nederland hebben we het debat over de F-35 al gehad: de verlenging van de levensduur, moeten we de gevechtsvliegtuigen nu kopen of later? Nederland is vroeg in dat proces gestapt, GroenLinks vond dat niet superverstandig. De ontwikkelkosten zijn alleen maar duurder geworden, dus we kunnen veel minder vliegtuigen kopen, omdat de prijs per stuk omhoog gegaan is. Misschien hebben we er straks te weinig om ze te kunnen inzetten."

Hun standpunt: "Als de F-35 wil kopen, koop hem dan van de plank. Dan weet je wat de definitieve prijs is, en kan je een goede inschatting maken."

En ook voor onze minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is Klaver fel: "Als dit in Nederland zou gebeuren, en er iets achtergehouden zou zijn door de minister, zou de minister moeten opstappen."

Meest gelezen