Minder opvangplaatsen voor asielzoekers: "Maar de crisis is nog niet voorbij"

Volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen is het geen goed idee om het aantal opvangplaatsen voor asielzoekers af te bouwen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kondigde dat nieuws gisteren aan. Maar volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen is de asielcrisis nog niet voorbij. 

Staatssecretaris Francken wil het aantal opvangplaatsen voor asielzoekers afbouwen tot het niveau voor de vluchtelingencrisis van 2015. Nu zijn er 35.000 bedden beschikbaar. Tegen eind december van dit jaar wil hij 17.361 plaatsen overhouden. In 2019 moet dat aantal nog verminderen tot 16.600. Dat maakte Francken gisteren bekend bij de persconferentie over het begrotingsakkoord. 

Vluchtelingenwerk Vlaanderen vindt dat geen realistisch plan. "Er zijn nog altijd meer dan 65 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht. Een fractie daarvan komt naar Europa. En daar moet Europa - en dus ook ons land - zijn verantwoordelijkheid nemen", zegt directeur Charlotte Vandycke in "De ochtend" op Radio 1.

Voortrekkersrol voor België

"Na de vluchtelingencrisis van 2015 hebben heel veel Europese landen hun buitengrenzen gesloten, daardoor zitten veel vluchtelingen vast in mensonwaardige omstandigheden buiten Europa. Maar ook aan de binnengrenzen leven te veel asielzoekers in slechte omstandigheden", zegt Vandycke. Volgens haar moet België daar een voortrekkersrol spelen en een deel van die mensen opvangen. "Die migratiecrisis is niet voorbij." 

Volgens Vandycke moet er ook geanticipeerd worden op mogelijke nieuwe problemen in de toekomst. "Wij zien al jaren dat het aantal asielzoekers stijgt en daalt. In 2015 was er net een afbouw gebeurd van het aantal plaatsen. Toen die crisis de kop opstak, moesten er heel snel heel veel plaatsen bijkomen."

Lege bedden kosten geld

Vandycke begrijpt dat opvangplaatsen die niet gebruikt worden ons land een hoop geld kosten. "We moeten kijken waar België meer kan doen, bijvoorbeeld door mensen naar hier te halen in het kader van gezinshereniging", vindt Vandycke.

"Wij pleiten ervoor dat er niet zomaar bespaard wordt door opvangplaatsen te schrappen. Dat budget zou op een andere manier gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld door het te steken in integratieprojecten." 

Meest gelezen