Videospeler inladen...

"Hopelijk denkt geen hond dat Vranckx of VRT NWS ook maar een greintje sympathie heeft voor IS”

VRT-ombudsman Tim Pauwels geeft in "De zevende dag" maandelijks een overzicht van de reacties die hij ontvangt. Deze week komt hij onder andere terug op de kritiek die er kwam na de berichtgeving van Rudi Vranckx over de weduwen van Syriëstrijders uit België die nu in Syrië leven.

“Sommige mensen vonden dat uithuil-tv, vonden dat er te veel medelijden werd getoond met de IS-vrouwen”, zegt Tim Pauwels over 15 klachten die hierover bij hem binnenliepen. “Ik kan er enigszins begrip voor opbrengen, dat je in de eerste reportage misschien nog meer had moeten benadrukken wat voor een misdadige en gruwelijke organisatie Islamitische Staat is geweest en nog altijd is.”

“Maar dat gaat dan niet om een journalistieke fout”, vindt Pauwels, “maar eerder om perceptiemanagement, maar over het geheel van de berichtgeving was er geen probleem”. Pauwels haalt aan dat er wel degelijk kritische vragen zijn gesteld aan de vrouwen in kwestie.

“Er is hopelijk toch geen hond die denkt dat Rudi Vranckx of VRT NWS ook maar een greintje sympathie heeft voor Islamitische Staat”, besluit Pauwels, die toegeeft dat het moeilijk blijft om “de duivel” te interviewen.

Bekijk het volledige gesprek met Tim Pauwels in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen