Instagram/margarita_alshina

Opmerkelijk weerfenomeen in Oost-Europa: straten en bergen bedekt met oranje sneeuw

In verschillende landen in Oost-Europa is dezer dagen een bizar weerfenomeen te zien: oranje sneeuw. Op sociale media gaan foto's rond uit Rusland, Bulgarije, Oekraïne, Roemenië en Moldavië waarop besneeuwde bergen en straten niet de normale witte kleur weergeven, maar een roze tot zelfs oranje tint.

Zowel inwoners van verschillende Oost-Europese landen als toeristen in ski-oorden fronsten de afgelopen dagen hun wenkbrauwen bij de aanblik van de oranje sneeuw. En postten - uiteraard - het bewijs ervan op sociale media. (lees voort onder de foto)

Weerkundigen vermoeden dat de sneeuw die kleur heeft door zand uit de Sahara dat door de wind in Oost-Europa is terechtgekomen. Het fenomeen zou eens om de vijf jaar voorvallen, maar de hoeveelheid zand zou dit jaar groter zijn dan anders.

Wetenschappers van een onderzoekscentrum in Sotsji, in Rusland, vermoeden dat het fenomeen over enkele dagen weer over zal zijn en de sneeuw opnieuw zijn normale witte kleur zal hebben.

Meest gelezen