Paters Westvleteren zetten punt achter bierrel met Nederlandse supermarkt

De Nederlandse supermarktketen Jan Linders heeft plechtig beloofd dat ze nooit nog trappist van Westvleteren zal verkopen. Daarmee is voor de monniken de kous af: ze gaan geen juridische stappen zetten.

Ruim twee weken geleden had de Nederlandse supermarktketen Jan Linders gestunt, met de eenmalige verkoop van 7.200 flesjes trappist, aan bijna 10 euro voor een flesje. Maar de paters wisten van niets en waren helemaal niet opgezet met de actie.

Ze waren ook boos over de woekerprijzen, want in het café bij hun abdij kost een trappist minder dan 4 euro. De advocaat van de paters stuurde een brief naar de supermarktketen, met de vraag om de verkoop onmiddellijk te stoppen. Nu is er dus de plechtige belofte van de supermarkt om het nooit meer te doen.

Aanpassing reservatiesysteem

Naar aanleiding van deze rel herbekijken de paters wel hun reservatiesysteem. Nu kan iedereen om de twee maanden telefonisch twee bakken trappist reserveren en dan afhalen in de abdij.

De paters vermoeden dat de Nederlanders kratten hebben opgespaard, tot ze aan 300 kratten kwamen. Om misbruiken in de toekomst uit te sluiten, zullen de paters het reservatiesysteem wellicht veranderen.

Meest gelezen