Archiefbeeld: vlees

Voedselagentschap onderzoekt 200 kilo vlees, gevonden in bestelwagen in Luik

De wegpolitie van Luik heeft gisteren 200 kilogram vlees, verpakt in reistassen en valiezen, aangetroffen in een bestelwagen. Dat schrijven de kranten van Sudpresse en het wordt bevestigd aan VRT NWS. Het Voedselagentschap kwam aanvankelijk niet ter plaatse omdat het niet bevoegd zou zijn, maar gaat het vlees maandag toch inventariseren.

De politie hield in Luik de bestelwagen tegen, omdat ze dachten dat die overladen was. Volgens Peter De Waele van de federale politie troffen ze drie Roemenen aan in het voertuig en ook zo'n 500 kilogram vlees. Later bleek het om ongever 200 kilo vlees te gaan, de andere producten bleken appelen, pasta en kleding te zijn. Het vlees zat niet in een koelruimte, maar was verpakt in plastic zakjes in reistassen en koffers, en was bestemd voor Londen.

"De politie heeft meteen het voedselagentschap verwittigd, dat om de ene of de andere reden niet ter plaatse gekomen is. We wilden toch geen risico nemen en hebben de civiele bescherming gevraagd om dat vlees te vernietigen", zei De Waele aan onze redactie. Maar dat lijkt nog niet gebeurd te zijn.

Het FAVV bevestigt dat het gisteren gecontacteerd werd met de vraag hoe dit afgehandeld moest worden. "We hebben dan gevraagd of er indicaties waren dat het vlees in de handel gebracht zou worden. De conclusie was dat we dachten dat het voor persoonlijk gebruik was. En dan valt dat niet onder de bevoegdheid van het FAVV", legde woordvoerder Katrien Stragier eerder vandaag aan onze redactie uit.

Maar het FAVV zal het vlees maandagochtend dan toch onderzoeken. Een team experts zal een gedetailleerde inventaris van het vlees opmaken en er zal worden nagegaan of de lading illegaal verhandeld werd.

"Als er van fraude sprake blijkt te zijn, zullen de Britse autoriteiten geïnformeerd worden", vernam Belga van het FAVV. Uiteindelijk zal het vlees ook vernietigd worden.

Meest gelezen