Rebellen en hun families worden geëvacueerd uit de enclave Oost-Ghouta in Syrië

Net als gisteren worden er ook vandaag honderden Syrische rebellen  en hun familieleden met bussen weggebracht uit de omsingelde enclave Oost-Ghouta nabij de hoofdstad Damascus. De val van de enclave lijkt nu nog een kwestie van tijd.

Sinds het losbreken van een offensief van het regeringsleger van president Bashar al-Assad ondersteund door Russische vliegtuigen begin dit jaar, is nu al 70% van de rebellenenclave Oost-Ghouta nabij Damascus onder controle van het regime gekomen. Enkel in een aantal steden zoals Douma houden de rebellen nog stand.

Gisteren en vandaag zijn rebellen en hun familieleden onder begeleiding kunnen vertrekken uit de enclave. Dat gebeurt na een akkoord tussen het Assad-regime en de rebellengroep Faylaq al-Rahman. Die rebellen kunnen dan per bus veilig doorheen regeringsgebied reizen naar de provincie Idlib in het noordwesten die nog in rebellenhanden is.

De evacuatie van Faylaq al-Rahman bemoeilijkt nu ook de positie van de enige nog overgebleven rebellengroep in Oost-Ghouta, Jaysh al-Islam. Dat is wel de sterkste van de oorspronkelijke drie rebellengroepen in de enclave en die controleert vooral de grootste stad in het gebied, Douma. Wel raakten die rebellengroepen onderling wel slaags sinds ze in 2012 de controle over Oost-Ghouta in handen kregen.

Belegering, evacuatie en herovering

Het Syrische regime zou nu ook onderhandelen met Jaysh al-Islam over een gelijkaardige evacuatie. Voor de groep zou dat een veilige aftocht betekenen, voor het uitgedunde leger van Assad zou zo een bloedige en dure stadsguerilla in Douma vermeden kunnen worden.

Assad volgt daarbij dezelfde taktiek die hij eerder toepaste in Hama, Homs, Aleppo en andere bolwerken van de rebellen. Die worden eerst murw gebombardeerd met grote druk van de burgerbevolking tot gevolg, daarna wordt een aftocht georganiseerd en valt de rest van het gebied opnieuw in handen van het Baath-regime.

Voor Assad is de herovering van Oost-Ghouta van groot belang, want het is het enige gebied van waaruit de rebellen de hoofdstad Damascus nog kunnen beschieten.

Meest gelezen