Regeringscoalitie boekt grote overwinning bij Senaatsverkiezingen Ivoorkust

De regerende politieke alliantie RHDP (Rassemblement des houphouëtistes pour la démocratie et la paix) in Ivoorkust heeft zoals verwacht de Senaatsverkiezingen gewonnen. De oppositie boycotte de verkiezingen. De RHDP, de rechtse groepering die zich laat leiden door de ideeën van Félix Houphouët-Boigny, stichter van Ivoorkust, won 50 van de 66 te verkiezen zetels. Het is de nieuwe grondwet uit 2016 die de Senaat in het leven riep. 

De verkiezingen lieten weinig ruimte voor verrassingen, met de lijsten van de RHDP die het opnamen tegen onafhankelijken. Toch kwam er een grote verrassing uit Bouaké, een traditioneel bolwerk van de RHDP en de vroegere hoofdstad van de rebellie die president Alassane Ouattara steunde. Een lijst van onafhankelijken haalde er 157 stemmen, tegen 105 voor de RHDP.

Wellicht wordt de RHDP erop afgerekend dat ze er niet in slaagt om de frequente muiterijen in het leger onder controle te krijgen. De muiterijen schrikten het land op in 2017. Bouaké was er het epicentrum van. Het verlies is een kaakslag voor de RHDP, die er dus niet in slaagde om zijn eigen verkozenen te overtuigen om voor de eigen lijst te stemmen.

De oppositie, maar ook het middenveld, uitten hevige kritiek op de verkiezingen. Ze vroegen ze zelfs uit te stellen. De oppositie had de lokale verkiezingen in 2013 geboycot. Het had dus juister geweest om de eerste Senaat pas te verkiezen na de lokale verkiezingen, die ook dit jaar moeten plaatsvinden.

 

Meest gelezen