Video player inladen ...

Tientallen kinderen bij de zeker 64 doden door brand in winkelcentrum Siberië        

Bij een brand in een winkelcentrum in de Siberische stad Kemerovo zijn zeker 64 mensen, onder wie vermoedelijk 41 kinderen, om het leven gekomen. Er worden ook nog verschillende mensen vermist. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar er is sprake van "grove inbreuken" inzake veiligheidsvoorschriften. Een winkelbewaker had het brandalarm afgezet, nooduitgangen zaten op slot en het personeel van het centrum organiseerde geen evacuatie.

De brand brak uit op de vierde verdieping van het Winter Cherry-centrum, een winkelcentrum dat in 2013 werd geopend. In het centrum zijn onder meer een binnenspeeltuin en een bioscoop gevestigd. 

Al zeker 64 mensen zijn om het leven gekomen, onder wie vermoedelijk 41  kinderen. Er zijn ook nog verschillende mensen vermist. Zeker 43 mensen raakten gewond, sommigen liggen nog in het ziekenhuis.

AFP or licensors

Meer dan 500 brandweermanschappen werden ingezet om het vuur te bestrijden. Pas na 14 uur slaagden ze erin om het vuur onder controle te krijgen. Het dak van het gebouw is deels ingestort. Ook in delen van de bioscoop zou het plafond naar beneden zijn gekomen. Sommige aanwezigen zouden uit de ramen van het gebouw gesprongen zijn om zichzelf te kunnen redden.

Brandalarm uitgezet, nooduitgangen op slot

De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar het parket heeft wel al een onderzoek geopend naar nalatigheid. Vier mensen, onder wie de huurder van de ruimtes waar de brand zou zijn ontstaan, en de verantwoordelijke uitbater van het centrum, zijn opgepakt voor verhoor.

Het gerecht is op zoek naar een bewaker van het winkelcentrum die ervan verdacht wordt het brandalarm af te zetten op het moment dat hij op de hoogte werd gebracht van de brand. Hij wordt beschouwd als een verdachte in een strafzaak, maakten de federale speurders bekend.

AFP or licensors

De speurders spreken ook van "flagrante inbreuken" inzake veiligheidsvoorschriften. Diverse getuigen hadden al gemeld dat toegangsdeuren en nooduitgangen op slot zaten.

Mogelijk is de brand veroorzaakt door tieners die in een speelruimte schuimkubussen in brand zouden hebben gestoken. Dat het vuur zo snel om zich heen greep, zou komen door het gebruik van slechte bouwmaterialen zoals goedkoop plastic.

President Vladimir Poetin uitte zijn medeleven met de slachtoffers en hun nabestaanden. Hij heeft speciaal uitgeruste manschappen vanuit Moskou naar Kemerovo gestuurd. Premier Dmitri Medvedev zei dat de gezinnen van de slachtoffers een miljoen roebel (14.140 euro) van de staat krijgen als bijstand.

Kemorovo ligt op zo'n 3.500 kilometer ten oosten van de Russische hoofdstad Moskou.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors