"Eén of meer kinderen opvoeden, gelukkig kunnen we ermee lachen"

Weng Chen probeert al verschillende jaren een professionele carrière uit te bouwen door het tekenen van cartoons. De afgelopen weken wist de vrouw uit Seattle, in de Amerikaanse staat Washington, plots de nodige aandacht naar zich toe te trekken met een reeks grappige cartoons waarbij de verschillen in opvoeding tussen een eerstgeborene en de kinderen die daarop volgen op een grappige manier weergegeven worden.

Weng, zelf moeder van 2 dochters, gaf meer uitleg op Buzzfeed News en nieuwswebsite Huffington Post: "Je bent nog nerveus, opgewonden, vol energie wanneer je eerste kind geboren is. Maar die gevoelens doven zachtjes uit als er meer kinderen zijn. Wat niet betekent dat je hen minder graag ziet. Je bent alleen wat rustiger, wat volwassener en vooral veel vermoeider."

"Toen ik zelf kinderen kreeg, veranderde mijn hele leven. Niet alleen moest ik werken, over alles nadenken en zelf volwassener worden, ik kwam ook niet meer toe tot fatsoenlijk slapen."

"Door het dagelijkse zwoegen kon ik de situatie waarin ik me bevond wel objectiever bekijken. Waardoor er een grote druk van mijn schouders viel. Wat ik meemaakte werd plots grappig en voelde daarom minder ellendig aan."

"Het was pas nadat mijn jongste dochter 2 geworden was, dat ik me opnieuw op het tekenen kon toeleggen. Het was zo’n nu of nooit-moment. Dat juist mijn kinderen daarbij een grote inspiratiebron werden, was mooi meegenomen."

"De reacties zijn meestal positief. De negatieve gaan vaak over mijn taalgebruik waar grammaticaal iets aan schort. En ik vind het nog altijd opmerkelijk als men reageert met: "Bedankt, want je tekeningen geven me de moed om verder te doen." Iedereen interpreteert de tekeningen naargelang van zijn eigen situatie. Ik probeer daarbij mijn eigen situatie zo authentiek en grappig mogelijk weer te geven."

"Aanvankelijk dacht ik dat ik deze cartoons maakte voor mijn kinderen, om hun groeiproces te documenteren, zodat ze niet alleen van zichzelf maar ook van hun moeder een beeld zouden krijgen. Maar als ze er later niet in geïnteresseerd zouden zijn, dan nog zou ik het doen. Die cartoons zijn voor mij wat bergen zijn voor bergbeklimmers of wat een bos is voor Winnie de Pooh."

Meer en ander werk kunt u vinden op de website en Facebookpagina van Weng.