"Meer baby's, of het is gedaan met ons": Servië lanceert geboortecampagnes

"Als we niets doen aan het geboortecijfer, dan is het gedaan met ons", zegt Servisch president Aleksander Vučić. Servië kampt al decennia met een dalend bevolkingsaantal. Om "het voortbestaan van het Servische volk" te garanderen, lanceert Vučić een staatscampagne die vrouwen moet aanmoedigen om meer kinderen te krijgen.  

Aan de staatscampagne werd zelfs een nationale sloganwedstrijd verbonden. Enthousiaste burgers leefden zich creatief uit en zonden massaal slogans in, waardoor de overheid besliste om niet drie, maar zes slogans te gebruiken. In de top zes staan slogans zoals "Bevallen, niet uitstellen", "Liefde en baby's is wat we nu nodig hebben" en "Mama, ik wil niet alleen zijn. Papa, ik wil een broertje". De slogans richten zich in het bijzonder tot de Servische vrouwen, die sneller en meer kinderen zouden moeten krijgen. 

De campagne bleef echter niet beperkt tot het uitdokteren van een aantal stimulerende slogans. President Vučić stelde voor om financiële maatregelen te koppelen aan geboortes, die zouden ingaan begin juli 2018. Het bedrag neemt toe naarmate een vrouw meer kinderen krijgt.

Bij een eerste kind krijgt de moeder eenmalig 850 euro, bij een tweede ontvangt het gezin 85 euro per maand gedurende 2 jaar, een derde kind levert 100 euro per maand op gedurende 10 jaar en bij een vierde kind krijgt het gezin 150 euro per maand voor een periode van 10 jaar. Een gezin met 4 kinderen zou dus zo'n 18.000 euro aan financiële staatssteun ontvangen op tien jaar tijd. Ter vergelijking, het gemiddelde loon in Servië ligt rond de 400 euro per maand. 

Problematische veroudering

De Serviërs zijn met zo'n 7 miljoen. Het geboortecijfer ligt al enkele decennia lager dan het sterftecijfer, waardoor de sterk verouderde populatie aan het inkrimpen is. President Vučić berekende dat, indien de huidige geboortetrend wordt aangehouden, de populatie tegen 2060 kan inkrimpen tot 3,9 miljoen Serviërs. Dat is bijna een halvering in nauwelijks 45 jaar tijd, een cijfer dat Vučić ertoe leidde om aan de alarmbel te trekken. "Het zou betekenen dat we zouden ophouden te bestaan, zowel als volk als als natie."

Daarnaast kampt Servië de laatste jaren met een zogenoemde "brain drain", een uitstroom van jonge, opgeleide Serviërs die hun geluk in het rijkere buitenland gaan zoeken.

"Vrouwen zijn geen broedmachines"

Niet iedereen echter is opgezet met de beslissing van Vučić om vrouwen aan te moedigen meer en sneller kinderen te krijgen. Vice-premier Zorana Mihajlović reageerde verbolgen: vrouwen mogen niet als broedmachines worden behandeld. Feministe en publiciste Adriana Zaharijević zei dat de beloftes van Vučić niets voorstellen, aangezien er geen geld is in de staatskas om zo'n geboorteplan te financieren. "De overweging om geen of minder kinderen te willen, heeft niks te maken met emotie, maar met het tekort aan middelen om kinderen een stabiele toekomst te bieden in dit land."