Video player inladen ...

Jan Balliauw: "Het Westen is kwaad op Rusland, maar wil niet alle bruggen opblazen"

De beslissing van verschillende Europese landen, de VS en Canada om Russische diplomaten uit te wijzen na de vergiftiging van een ex-spion in het Verenigd Koninkrijk is vooral een symbolische maatregel zonder concrete gevolgen. Dat zegt Ruslandkenner Jan Balliauw in "Het Journaal".

Tientallen Russische diplomaten die nu nog in Europa, de VS en Canada actief zijn, moeten binnenkort naar huis terugkeren. De westerse landen wijzen hen uit, omdat ze menen dat Rusland een aandeel heeft in de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal in het Verenigd Koninkrijk.

"Dit is een belangrijke symbolische maatregel die aanduidt dat het Westen kwaad is op Rusland", zegt Jan Balliauw in "Het Journaal". "Natuurlijk heeft deze sanctie geen concrete gevolgen. Zo lag de vraag op tafel om de toegang van Russisch kapitaal tot de financiële markt van Londen te beperken, maar die maatregel is niet genomen. Dat wijst erop dat het Westen wel kwaad is op Rusland, maar niet alle bruggen wil opblazen."

Charles Michel

Ons land wijst voorlopig geen Russische diplomaten uit. "Eind januari is premier Charles Michel (MR) als een van de Europese leiders naar Moskou gereisd in een poging de dialoog met Rusland op te starten. België wil duidelijk de communicatiekanalen openhouden. Ons land wil ook een gecoördineerde Europese aanpak, maar die blijft uit. Toch sluit België niet uit dat een uitwijzing er nog komt."

"Brussel is niet onbelangrijk", merkt Balliauw voorts op. "Hier zit niet alleen de Russische ambassade, maar ook de vertegenwoordiging van Rusland bij de EU en de NAVO. Al die diplomaten zijn in ons land geaccrediteerd. Het is dus ons land dat ze moet uitwijzen. België zegt dat hiervoor een beslissing van de EU en de NAVO nodig is."