Belg

"Facebook weigert hulp tegen stalker vanwege privacy, maar data van 50 miljoen klanten weggeven, kan wel"  

Onderzoeksrechter Philippe Van Linthout krijgt van Facebook geen hulp in een strafonderzoek dat hij voert naar een geval van zware stalking. Facebook beroept zich daarvoor op de privacywet. En dat begrijpt Van Linthout niet: "Als het om een mensenleven draait, wil het bedrijf geen info leveren vanwege de privacy," zegt hij aan Het Laatste Nieuws. "Maar als het de gegevens van miljoenen gebruikers kan verkopen, is dat blijkbaar geen bezwaar."

De Mechelse onderzoeksrechter Philippe Van Linthout reageert op het Facebook-schandaal rond misbruik van gebruikersdata. De gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers zouden doorgegeven zijn aan een databedrijf. Vervolgens zouden de persoonlijke gegevens gebruikt zijn om Trump Amerikaans president te laten worden. 

Maar wanneer onze Belgische gerechtelijke diensten aan sites zoals Facebook of Google vragen om hen te helpen bij een lopend strafonderzoek, is er vaak weinig bereidwilligheid. Dat heeft Van Linthout recent nog kunnen ondervinden. Daarover tweette hij vorige week vrijdag nog het volgende: 

En dat zou niet de enige zaak zijn waarin Facebook geen hulp verleent aan de Belgische politiediensten. "Sommige onderzoeksrechters willen bedrijven als Google en Facebook niet meer om hulp vragen. Ze weten op voorhand dat ze toch naar hun informatie kunnen fluiten."

Facebook verschuilt zich vaak achter de privacywetgeving. Iets waar ook Van Linthout veel belang aan hecht, maar het moet ook nog werkbaar zijn, zegt hij. "Ik ben als onderzoeksrechter de eerste om de privacy van de samenleving te beschermen, maar we moeten wel nog ons werk kunnen doen. De rechters zouden diegenen zijn die in de privacy mogen snijden als dat nodig is om een misdrijf te voorkomen of de waarheid te achterhalen."

Ik ben als onderzoeksrechter de eerste om de privacy van de samenleving te beschermen, maar we moeten wel nog ons werk kunnen doen.

"Een onderzoeksrechter vraagt zoiets omdat het belangrijk is", zegt hij. "We smeken het soms op onze blote knieën: alstublieft Facebook en Google, help ons. In veel van die materies zijn die buitenlandse firma's de enige manier om bij de verdachte te komen."

Meest gelezen