Video player inladen ...

20 jaar Child Focus: "Ruim 20.000 zaken van vermiste kinderen of jongeren behandeld"

Child Focus, de Stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite kinderen bestaat vandaag 20 jaar. Het centrum werd opgericht in 1998, 2 jaar na het losbarsten van de zaak Dutroux. Honderdduizenden mensen waren toen op straat gekomen in een witte mars. Ze eisten meer gerechtigheid en een betere bescherming van kinderen.   

116 000 dat is het gekende telefoonnummer van Child Focus vandaag.  Zeven dagen op zeven en 24 uur op 24 kan iedereen er terecht om verdwijningen of gevallen van seksuele uitbuiting te melden of om te praten over seksueel misbruik.

"Tijdens de 20 jaar dat Child Focus bestaat, behandelden we ruim 20.000 gevallen van vermiste kinderen of jongeren", zegt Dirk Depover, woordvoerder van Child Focus. "Voor de naasten van elk betrokken kind een waar drama. We bieden hen intensieve steun, goede raad en informeren hen over het onderzoek. Elke zaak is uniek, maar we werken steeds samen met politie en justitie en andere welzijnsorganisaties. In vele honderden gevallen is het ook nodig een publieke oproep tot getuigen te lanceren. Sinds enkele jaren gebeurt dat ook meer en meer via sociale media en dat werkt."

Child Focus lanceerde voor z'n 20 jarige bestaan een opmerkelijke video op sociale media: de verdwijning van het kindje van de kindjessuiker. In de video getuigt een jongen die ooit zelf vermist was.

Video player inladen ...

Child Focus zet ook in op de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen, zoals kinderprostitutie of de aanmaak, verspreiding en het bezit van beelden van seksueel misbruik van kinderen. Maar ook recentere fenomenen zoals sexting en grooming probeert Child Focus aan te pakken met preventiecampagnes.

Bij de oprichting in 1998 was er nog geen sprake van sociale media. En ook het Europese noodnummer voor vermiste kinderen 116 000 bestond nog niet. Zo blijkt uit deze reportage van 30 maart 1998 toen de eerste telefoon bij het toen pas opgerichte Child Focus binnenliep.

Video player inladen ...

Ook ons jongerenmagazine "Karrewiet" staat stil bij de 20e verjaardag van Child Focus. "Karrewiet"-reporter Layth vraagt aan woordvoerder Dirk Depover wat Child Focus doet en wat er doorheen de tijd veranderd. Bekijk de reportage hieronder.

Video player inladen ...