Asielcentrum Helchteren sluit dit jaar

In de loop van dit jaar gaat het asielzoekerscentrum in Helchteren dicht. Dat heeft het kabinet van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) laten weten aan burgemeester Alain Yzermans (SP.A) van Houthalen-Helchteren.

Dit weekend raakte bekend dat de federale regering dit jaar ruim 2.800 plaatsen wil schrappen in de asielcentra en nog eens 3.600 individuele opvangplaatsen bij OCMW's. Volgend jaar volgen er nog meer. Volgens staatssecretaris Francken is de instroom van asielzoekers gestabiliseerd en zijn dus minder opvangplaatsen nodig.  

Het kabinet heeft nu aan burgemeester Yzermans laten weten dat het tijdelijk noodopvangcentrum in de vroegere legerkazerne dit jaar geleidelijk wordt afgebouwd. Een precieze sluitingsdatum is er nog niet maar de afbouw zou gebeuren tussen de zomer en de herfst.

Andere plannen

In Helchteren was plaats voor 700 mensen. De gemeente is nooit voorstander geweest van zo'n groot centrum, maar op een aantal incidenten na zijn de problemen beperkt gebleven. Het personeel zou al ingelicht zijn over de sluiting.

Eenmaal alles achter de rug, wil het gemeentebestuur opnieuw zijn plannen voor de vroegere kazerne - die nog eigendom  is van de federale overheid - bovenhalen. Het zou meer gaan aansluiten bij het natuur- en recreatiegebied Molenheide, er zou een stuk KMO-ruimte komen en een deel was ook voorzien als groene buffer voor de omleidingsweg.