Video player inladen ...

Belgische gerecht maakt geen jacht op Catalaanse ex-ministers: "Geen vluchtgevaar"

De drie Catalaanse ex-ministers die nog in België zijn, hoeven zich niet meteen zorgen te maken. Het gerecht zal hen niet actief opsporen, omdat het parket in contact staat met hun advocaten. Het parket van Brussel ziet daarom geen "manifest vluchtgevaar".

Na de arrestatie van de afgezetten Catalaanse minister-president Carles Puigdemont blijven er nog drie ex-ministers van de Spaanse regio in ons land: Toni Comín, Meritxell Serret en Lluís Puig. 

Hoewel Spanje een Europees aanhoudingsbevel tegen hen heeft uitgevaardigd, hoeven ze niet meteen te vrezen dat ze in België zullen worden opgepakt. Het parket van Brussel laat namelijk weten dat het gerecht met hun advocaten in contact staat.

Omdat de advocaten zeggen dat hun cliënten ter beschikking staan van de Belgische justitie, zie het parket geen manifest vluchtgevaar. Daarom zal het gerecht niet actief jacht maken op de drie Catalaanse politici die hun land zijn uitgevlucht na het referendum over de onafhankelijkheid van de regio Catalonië, waarin ze minister waren.