Britse premier May: "Russisch gif had 130 mensen kunnen treffen"

Volgens de Britse premier Theresa May had de gifaanval in de stad Salisbury tegen een gewezen Russische spion meer dan 130 burgers kunnen treffen.  May sprak vanmiddag het Britse Lagerhuis toe.

Een opvallende verklaring van Theresa May  voor het Britse parlement in Londen: volgens de Britse premier hadden meer dan 130 mensen het slachtoffer kunnen worden van de gifaanval tegen de gewezen Russische spion Skripal en zijn dochter.  De Britse onderzoekers hebben onderzocht waar Skripal en zijn dochter vandaan kwamen voordat ze op een bankje in Salisbury in kritieke toestand werden aangetroffen.  In totaal hadden meer dan 130 mensen besmet kunnen worden, als ze rechtstreeks contact zouden gehad hebben met de vergiftigde Russische ex-spion en zijn dochter, beweert de Britse premier.

May beweert dat Groot-Brittannië informatie heeft die aantoont dat Rusland al bijna tien jaar een methode zoekt om  zenuwgif te verspreiden om het te gebruiken bij moordaanslagen. 

Enkel Rusland had volgens May de capaciteit, de intentie en een motief voor de moordpoging in Salisbury. Volgens de Britse regering speelde het Rusland van president Poetin trouwens ook een rol bij de inzet van chemische wapens in Syrië door het regime van de Syrische president Assad.

May zegt dat Moskou er grandioos in mislukt is om Groot-Brittannië en zijn bondgenoten uit mekaar te spelen.  De Britse premier verwees naar de uitzetting van Russische diplomaten door de Verenigde Staten en verschillende Europese staten.