Burgemeester Close: "Bouw Eurostadion onmogelijk geworden voor Ghelamco"

Het college van de stad Brussel heeft op de gemeenteraad de volmacht gekregen om het project van het Eurostadion niet meer voort te zetten en de erfpachtovereenkomst te verbreken. "De voortzetting van het project is onmogelijk geworden voor Ghelamco", zei Brussels burgemeester Philippe Close (PS).

De Brusselse burgervader heeft het punt op de gemeenteraad vanavond aangevat met een 21 minuten durende uiteenzetting van het hele Eurostadionverhaal. De conclusie was evident: het Eurostadion-project is dood.

Er is niet voldaan aan de doelen van het contract zoals de bouw van een stadion voor Euro 2020, de grootte van het stadion en het huisvesten van een eersteklasseclub als RSC Anderlecht, gaat de redenering. Voor een stadion van meer dan 50.000 vierkante meter zou het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) van de Vlaamse regering gewijzigd moeten worden en dat "lijkt vandaag de dag zeer hypothetisch", zei Close

Een wezenlijke afwijking van het project, waarbij het Eurostadion vele malen kleiner wordt, en er opnieuw wordt onderhandeld, zou strijdig zijn met de Europese regelgeving inzake staatsteun en openbare aanbestedingen.

Het college zal nu elke noodzakelijke maatregel nemen om het Eurostadion op de terreinen van Parking C niet langer voort te zetten en de erfpachtovereenkomst van 99 jaar met Ghelamco te verbreken. De burgemeester onthield zich nadien van alle verdere commentaar.

Meest gelezen