© VRT VERNE Photography

De Volkskrant lyrisch over Jeroen Meus: "Zijn gebabbel is zo smakelijk dat je zijn commentaar alleen al moet serveren"

Jeroen Meus is niet alleen in Vlaanderen hot, ook bij onze noorderburen valt hij in de smaak. Een recensent van De Volkskrant is in zijn pen gekropen om de loftrompet van de tv-kok te steken.

"Dagelijkse kost" op Eén kenden ze in Nederland al langer en sinds kort is ook de documentairereeks "Goed volk" bij onze noorderburen op tv te zien. De Hollanders maken zo en masse kennis met gastheer Jeroen Meus, die bij hen in de smaak lijkt te vallen. In een stuk voor De Volkskrant steekt recensent Frank Heinen zijn bewondering alvast niet onder stoelen of banken.

De ware Meus-aficionado is niet te zeer gehecht aan z'n taille

"Meus is kok. Tv-kok.", schrijft Heinen. "Elke werkdag, direct na alle verschrikkingen van "Het Journaal" op het Belgische (sic) Eén, presenteert hij al ongeveer sinds de uitvinding van de kleuren-tv "Dagelijkse kost" - en toch oogt en klinkt hij nog altijd als een briljante banketbakkersleerling."

"Kalmpjes kletsend draait Meus in zijn dagelijkse kwartier iets ouderwets lekkers in elkaar, met "groentjes", "hesp" en "ballekes". Meus' gebabbel is zo smakelijk dat je zijn commentaar alleen al zou moeten uitserveren. Wel gebraden in een dikke klont roomboter, want de ware Meus-aficionado is niet te zeer gehecht aan z'n taille."

Jeroen Meus staat erbij, kijkt ernaar en stelt precies die ene, juiste vraag

"Nu is er "Goed volk", een documentaireserie waarin Meus zich "binnenkookt" in gesloten gemeenschappen. Vorig jaar al in België uitgezonden, nu bij de VPRO."

"In de eerste aflevering, vorige week, bivakkeerde hij in een bordeel in Nevada. (...) Jeroen Meus staat erbij, kijkt ernaar en stelt precies die ene, juiste vraag. "Ik kleur graag buiten de lijntjes", zegt een van de prostituees. "Ik hou bijvoorbeeld van anale seks." Meus: "Hou je ook van pompoensoep?"."