archiefbeeld, vorige actie van de taxisector tegen Uber

Taxisector wil Brusselse invalswegen (tijdelijk) blokkeren, mag dat zomaar?

De taxisector is van plan om morgen filterblokkades en langzaamaanacties te houden op de invalswegen naar Brussel, maar mag dat zomaar? "Je moet een aanvraag indienen om actie te voeren op de openbare weg", zegt Ilse Van de keere van politiezone Brussel Hoofdstad. "Dat is hier niet gebeurd."

De taxisector is van plan om verschillende invalswegen naar Brussel tijdelijk te blokkeren. "We verwachten hinder vanaf 5 uur 's morgens", zegt Van de keere daarover. "Verrassingen zijn niet uit te sluiten." Op de vraag of dat zomaar kan, antwoordt ze negatief. "Om actie te voeren op de openbare weg moet je een aanvraag indienen, dat is hier niet gebeurd."

Van zodra we weet hebben van een actie, komen we ter plaatse en gaan we eerst met de mensen praten

Of de politie effectief zal ingrijpen hangt volgens haar voor een groot stuk af van waar de blokkade in kwestie plaatsvindt. "Zodra we weet hebben van een actie, komen we ter plaatse en gaan we eerst met de mensen praten", legt ze uit. "Daarna contacteren we de burgemeester van de plaats waar de actie plaatsvindt. Vervolgens krijgen we eventueel instructies om tussenbeide te komen."

Het is dus perfect mogelijk dat taxichauffeurs een kruispunt blokkeren, er een waarschuwing van de politie krijgen, 20 meter verder het volgende kruispunt blokkeren in een andere gemeente en op een andere manier behandeld worden door de politie. De zaak wordt nog complexer als zo'n actie de gewestgrens overschrijdt. Zo ligt de R0, de ring rond Brussel, voor het grootste stuk in Vlaanderen. "Dan zal waarschijnlijk de gouverneur van Vlaams-Brabant een beslissing moeten nemen", zegt Van de keere daarover.

Om ervoor te zorgen dat telkens de juiste overheid op het juiste moment wordt gecontacteerd, zijn morgen in het commandocentrum verbindings­officieren van de verschillende betrokken politiezones en van de federale politie aanwezig. "Zo wordt - afhankelijk van waar de acties plaats hebben - telkens de gepaste overheid gecontacteerd."