Video player inladen ...

De Wever: "Prettige peiling altijd prettig, maar goede verkiezingsuitslag is beter"

N-VA-voorzitter Bart De Wever is uiteraard blij met de politieke barometer, die een goede score voorspelt voor zijn partij. Maar hij blijft met beide voeten op de grond staan. 

"Een prettige peiling is altijd prettig, maar een goede verkiezingsuitslag is beter", aldus Bart De Wever. "Het is nog even voor we aan de verkiezingen zijn. Ik heb altijd gezegd dat wij die verkiezingen kunnen winnen als wij het beleid volhouden en de resultaten tonen inzake veiligheid, welvaart en onze manier van leven."

De politieke barometer is afgenomen voor de hele heisa rond de vervanging van de F-16's, waarbij de N-VA en minister van Defensie Steven Vandeput niet zo goed uit de verf kwamen. Kan die affaire de N-VA stemmen kosten? De Wever laat zich niet van de wijs brengen. "Dat is heel hypothetisch. We zullen dat dossier van de F-16's moeten uitklaren en objectiveren en dan de keuze klaar en duidelijk moeten voorleggen. Ik denk dat die mist dan snel weer zal opklaren."

"Geld geven aan defensie is altijd moeilijk", aldus De Wever. "De bevolking ziet dat wat als een brandverzekering, als weggegooid geld. Tot uw huis in brand staat, natuurlijk. Er is wel veel brandgevaar in de wereld en wij moeten F-16's hebben die vandaag bombarderen waar ook Russisch afweergeschut staat waartegen ze niet bestand zijn. Wie gaat er binnen 10 jaar zijn zoon of dochter nog in zo'n machine naar een oorlog sturen? Ik ga dat niet doen."

De conclusie volgens De Wever? "Als we in defensie nog iets willen betekenen, moeten wij nieuwe toestellen kopen."