Video player inladen ...

Dekzeil met sensoren moet vrachtwagenchauffeurs beter beschermen

Er komen nieuwe veiligheidsmaatregelen in de strijd tegen diefstal en vandalisme in onze havens. Zo komen er op meerdere plaatsen in de havens camera's, die specifiek afwijkend gedrag zullen registreren. Via geluidsanalyse van het hekwerk zal worden nagegaan of iemand de haven probeert binnen te dringen. En er komt een "slim"zeil met sensoren om vrachtwagens af te sluiten.

Het gaat om een hoogtechnologisch totaalpakket voor het detecteren van afwijkende patronen in havenomgevingen. Het project krijgt de naam PASSAnT en wordt door een aantal bedrijven uit België en Nederland ontwikkeld met Europese steun. 

Slimme zeilen

Een eerste onderdeel van de veiligheidsoplossing zal bestaan uit de ontwikkeling van een slim zeil om vrachtwagens af te sluiten. Sensoren in het zeil signaleren wanneer iemand door het zeil probeert te snijden, en geven meteen een alarmsignaal bij een meldkamer. Een veiligheidsdienst zal dan meteen ter plaatse gaan en kan indien nodig de politie oproepen. 

Dataverwerkende camera's

Ook komen er op meerdere plaatsen in de havens gesofisticeerde camera's, die specifiek afwijkend gedrag zal registreren. Het is mogelijk om beelden te analyseren van mensen of voertuigen, bewegingssnelheid te meten, of kentekens op voertuigen te herkennen. Zo kan men op basis van wat de camera's  registreren snel nagaan of een logistieke planning overstemt met de realiteit.

Innovatief hekwerk

Met de geavanceerde afsluithekkens zal via geluidsanalyse nagegaan worden of iemand de haven probeert binnen te dringen. "Een havenarbeider kent de weg in de haven, een migrant niet, en zal zich proberen verstoppen. Een slimme camera vangt dat afwijkende gedrag op en laat het registreren in de centrale meldkamer", zegt Tine Vandecasteele, woordvoerder Veiligheid van VIAS Institute. (Lees verder onder de beelden)

Video player inladen ...

De nieuwe technologie wordt de komende 3 jaar uitgetest in de havens van Oostende en het Nederlandse Moerdijk. Daarna kunnen de veiligheidsoplossingen ook in andere havens, bedrijventerreinen of snelwegparkings toegepast worden.