Vlaamse fotografe slaat internationale dubbelslag, "wow, dit is echt wel uitzonderlijk!"

Ann Coppens uit Sint-Gillis-Waas heeft twee prestigieuze fotografieprijzen in de wacht gesleept op één dag. Een van die prijzen wint ze voor het tweede opeenvolgende jaar. "En dat is echt wel uitzonderlijk", zegt een trotse natuurfotografe.

Net als in 2017 wint de Vlaamse fotografe de European  Professional Photographer of the Year" in de categorie Wildlife. In die wedstrijd volstaat het niet om met één foto kandidaat te zijn. "Fotografen moeten een reeks van drie foto's indienen en die drie beelden worden dan door een internationale jury beoordeeld", zegt Coppens aan onze redactie. "De punten van die foto's worden vervolgens samengeteld en wie het hoogst scoort, wint."

In de drie foto's spelen drie dieren de hoofdrol. Op de eerste foto, gemaakt in Zuid-Afrika, valt een groepje eenden een etende olifant lastig. Het dier rent naar de eenden en het lijkt wel alsof hij ze wegschept. "Dat dit gebeurt bij zonsondergang is mooi meegenomen", lacht Coppens. 

De tweede foto werd gemaakt in Japan. We zien twee baltsende kraanvogels een paringsdans uitvoeren in een besneeuwd landschap. Om dit perfecte plaatje te maken, ging Ann languit op haar buik liggen.

De derde foto in de reeks wint afzonderlijk ook nog een andere prijs: de World Photographic Cup. Daar vond de jury dat Ann de beste Belgische foto had gemaakt. En voor dat perfecte plaatje had Ann erg veel over.

"Ik ben in totaal elf keer naar de Farne-eilanden, voor de Britse kust, gereisd. Telkens je daar bent, moet je een kolonie sternen passeren. Zij staan erom bekend hun eieren en jongen te beschermen. Ik ben erin geslaagd om op het juiste moment, met mijn camera boven mijn hoofd, af te drukken."

Hoe maak je de perfecte foto?

Ann houdt zich al 7 jaar met natuurfotografie bezig. Maar haar passie voor pure fotografie is al elf jaar oud. Ze is dus perfect geplaatst om te weten waarop je zoal moet letten om het perfecte plaatje te schieten.

"Het allerbelangrijkste is dat je geniet van datgene wat je fotografeert. Je moet er zelf plezier aan beleven. En voor landschaps- of natuurfotografie is het belangrijk om te weten waarmee je bezig bent. Hoe het zit met de lichtinval, waar gaat de zon op en onder", aldus Coppens.

Wil u de meesterwerken van Ann Coppens zelf bekijken? Volg haar dan op Instagram.