Het F-16-debat: kunt u nog volgen? Alle feiten en cijfers op een rij

Al ruim een week woedt het debat over de F-16's. Ondertussen wordt er met feiten en cijfers gegoocheld, maar het wordt moeilijk om door de bomen het bos te zien. Wetstraatjournalist Ivan De Vadder zet alles op een rij.

Er zijn verschillende studies, maar er zijn twee studies die ertoe doen en die bekend zijn.

De eerste studie werd bekend gemaakt door SP.A. Die studie komt uit april 2017 en werd uitgevoerd door Lockheed Martin, de constructeur van onze F-16's. Deze studie toont aan dat onze F-16's langer kunnen vliegen dan ingeschat was in het verleden.

Waarom is deze studie belangrijk? Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft moeten toegeven dat hij niet op de hoogte was van deze studie, en VRT NWS heeft kunnen aantonen dat bepaalde mensen binnen de legertop die studie bewust voor hem hebben achtergehouden. Intussen wordt hierover een onderzoek gevoerd en hebben mensen binnen de legertop tijdelijk een stap opzij gezet.

De tweede studie heeft minister Vandeput zélf naar buiten gebracht. Hij heeft een geheim rapport gedeclassificeerd, openbaar gemaakt dus. Die studie is van november 2015 en werd door de regering gebruikt op het moment dat de regering besliste om de straaljagers te vervangen. Er staat belangrijke informatie in.

Het probleem is dat het parlement deze studie nooit gekregen heeft en dus nooit over deze gegevens heeft gedebatteerd. Bovendien heeft een kolonel op rust, Roger Housen, in "De zevende dag" verklaard dat het gaat om een onvolledige studie waarin ook fouten staan.

De vraag is dus of de regering haar werk opnieuw moet doen. 

Hoe oud zijn de F-16's?

Meerderheid en oppositie hebben ook ruziegemaakt over de leeftijd van de F-16's. Minister Vandeput zei in Het Belang van Limburg dat de toestellen 45 jaar oud zullen zijn in 2024, dat betekent dus dat het bouwjaar 1979 zou zijn.

Bij VTM Nieuws vertelde Vandeput dat de vliegtuigen in 2030 vijftig jaar oud zullen zijn, dat betekent dus dat het bouwjaar 1980 is.

Uiteindelijk moet de minister toegeven dat een aantal toestellen gebouwd zijn in 1982, maar dat het grootste deel werd gebouwd tussen 1988 en 1991.

Het lijkt misschien een detail, maar het zegt veel dat een minister van Defensie in een belangrijk aankoopdossier niet weet hoe oud zijn toestellen zijn.

Kan minister Vandeput op post blijven?

Minister Vandeput staat onder druk. Hij zit met het probleem dat hij geen vertrouwen meer kan hebben in de legertop, aan de andere kant blijft de SP.A met nieuwe gegevens komen en de minister spreekt duidelijk niet met kennis van zaken.

Dit betekent dat we élke uitspraak van de minister voortaan moeten factchecken omdat we hem niet meer geloven. Dan is er politiek een probleem met de minister van Defensie.

Meest gelezen