Video player inladen ...

Screenings van festival­bezoekers afgevoerd: "Festivalweides zijn nu zowat de veiligste plekken van België"

De federale politie gaat op voorhand geen screenings meer doen van festivalgangers. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie over de veiligheidsmaatregelen op de festivals, komende zomer. De festivalorganisatoren reageren opgelucht.

Vorig jaar was er veel te doen rond een rel bij Tomorrowland. Na een screening werd 30 festivalbezoekers de toegang geweigerd. Daarop kwam toen veel kritiek en het kreeg zelfs een juridisch staartje. Nu zal dat niet meer gebeuren, want de screenings worden stopgezet, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

"Het is volgens mij niet langer nodig dat bezoekers van festivals op voorhand gescreend worden. Er kunnen voldoende andere maatregelen genomen worden die zo'n screening niet nodig maken."

Wie mag wat doen?

Na de aanslagen van de afgelopen jaren dook vorig jaar het idee op om publiek en medewerkers vooraf te screenen. De organisator kan wel nog voor medewerkers en vrijwilligers een voorafgaande screening vragen, mocht dat nodig zijn.  

Veel organisatoren vreesden dat ze ook voor meer taken dure bewakings­firma's zouden moeten inzetten in plaats van vrijwilligers, waar ze nu heel vaak een beroep op doen.

Minister Jambon stelt hen nu gerust: "Vrijwilligers mogen alles doen wat niet te maken heeft met veiligheidstaken, dus ticketcontrole of bandjescontrole enzovoort. Wat ze niet mogen doen, is fouilleren om te zien of bezoekers wapens bij zich hebben."

Vrijwilligers zijn het kloppende hart

De festivalorganisatoren reageren opgelucht op dat laatste. "Het is belangrijk dat vrijwilligers ingezet kunnen blijven worden op festivals. Veel taken kunnen nog door hen gedaan worden, en daar zijn we zeer blij om", zegt Serge Platel, directeur van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen. "Alles is nu zeer duidelijk omschreven in een omzendbrief, want dat was eerst niet het geval."

Platel denkt dat er intussen genoeg gedaan wordt om de veiligheid op festivals te kunnen garanderen. "De dreiging is niet voorbij, maar er zijn genoeg maatregelen om een festival veilig te laten verlopen. De diverse genomen veiligheidsmaatregelen - fouilleren, niet-systematische controles tot en met metaaldetectoren die op sommige festivals staan - zorgen ervoor dat festivalweides zowat de veiligste plekken van België moeten zijn", besluit Platel. 

Beluister hier de volledige reactie van Serge Platel, in het Radio 1-programma "De wereld vandaag":