Videospeler inladen...

GAIA toont gruwelijke beelden van mishandelde varkens in Italië: "Parmaham teert op dierenleed"

Varkens die in de Italiaanse regio Lombardije gekweekt worden voor de productie van parmaham worden mishandeld. Dat blijkt uit beelden die anonieme onderzoekers konden maken. Dierenrechtenorganisatie GAIA roept consumenten daarom op om geen parmaham meer te kopen. Ook supermarkten moeten de verkoop stopzetten, klinkt het.

De beelden van de wantoestanden zijn gemaakt in zes grote Italiaanse varkenskwekerijen in de Italiaanse provincies Brescia, Cremona en Mantua.  De kwekerijen hebben elk tussen de 3.000 en de 10.000 dieren. De beelden werden opgenomen tussen december 2017 en februari van dit jaar. "De beelden tonen schrijnende wantoestanden met een totaal gebrek aan dierenwelzijn en hygiëne. Zieke, verlamde, ernstig gewonde en dode varkens en wetsinbreuken bij de vleet", stelt Michel Vandenbosch van GAIA.

Hij wijst erop dat de staarten van de dieren standaard zijn geamputeerd. "Dat doet men omdat die varkens anders aan elkaars staarten beginnen te knabbelen. Dat amputeren mag niet routinematig gebeuren, enkel om frustratie en verveling bij die dieren te voorkomen." Volgens Vandenbosch is de situatie in de gefilmde Italiaanse varkenskwekerijen veel meer dan nalatigheid. "Ik zou zelfs durven zeggen: doelbewuste misdadigheid."

De grootwarenhuizen die de parmaham uit die streek verkopen, hebben de sleutel. Zij moeten daarmee stoppen

Michel Vandenbosch, GAIA

GAIA vindt de beelden des te schokkender omdat de sector meer dan 7 miljoen euro aan Europese subsidies krijgt voor de promotie van parmaham. Subsidies waarvoor het dierenwelzijn niet mee in rekening wordt genomen. "Mensen moeten weten dat voor een prestigieus product als parmaham dieren op een gruwelijke manier mishandeld worden", vindt Vandenbosch. "Onvoorstelbaar dat zelfs in een land als Italië minimale wettelijke normen rond dierenwelzijn niet worden nageleefd."

Ons land is de op vijf na grootste importeur van parmaham. GAIA wil in de eerste plaats consumenten bewustmaken van het dierenleed dat gepaard gaat met de productie van de ham. "Maar de grootwarenhuizen die de parmaham uit die streek verkopen, hebben de sleutel. Zij moeten daarmee stoppen", klinkt het nog.

Opgepast: deze video bevat schokkende beelden

Videospeler inladen...

Meest gelezen