Video player inladen ...

Huawei lanceert P20. Kan het Apple en Samsung pijn doen met dit nieuwe toptoestel?

Huawei heeft in Parijs zopas de P20 voorgesteld. De P20 is het toptoestel van Huawei en opvolger van de P10. De grootste versie van de P20, de P20 Pro, heeft zelfs drie camera's. Wat ook meteen opvalt, is de 'notch', de inkeping bovenaan in het scherm. Afgekeken van de iPhone X? De 'notch' lijkt wel dé trend van 2018.

De smartphonemarkt is heel concurrentieel. Voor elk stukje marktaandeel wordt keihard geknokt. En omdat de verkoop van smartphones de laatste jaren daalt, zetten producenten hard in op welbepaalde toepassingen, zoals bijvoorbeeld de camera. 

Samsung en Apple zijn al jaren respectievelijk nummer één en twee en onderscheiden zich van anderen, omdat ze met hun camera's de lat hoog leggen. Huawei kan dan uitaard niet achterblijven en lanceert de eerste smartphone met drie camera's. 

Net zoals de iPhone

Wat meteen opvalt als u de P20 van dichtbij bekijkt, is de 'notch', de inkeping bovenaan in het scherm. Toen Apple vorig jaar de iPhone X - met 'notch' - lanceerde, waren de reacties gemengd, maar de uitleg van Apple was wel logisch. De designers moesten een inkeping voorzien om de camera - die nodig is voor gezichtsherkenning - weg te werken. De iPhone X wordt niet met de vinger ontgrendeld, maar met het gezicht.

Toch zien we meer en meer smartphoneproducenten diezelfde 'notch' als designelement gebruiken. En hierin is Huawei niet de enige: Outikel, Asus, Ulefoo, Blackview, OtOt en Leagoo. Allemaal kozen ze voor de 'notch'. Klein detail: bijna al deze toestellen hebben een vingersensor.

Drie camera's en heel wat megapixels

De P20 komt uit in drie uitvoeringen: de goedkopere P20 Lite, de klassieke P20 en de grote P20 Pro. Elk merk dat zichzelf respecteert, brengt een gewone en een grote versie uit van zijn toptoestel. Huawei lanceert daarnaast ook de Lite-versie, een goedkoper model. Hiermee hoopt het merk vooral 'volume te maken' (lees: veel toestellen verkopen). 

De P20 Pro krijgt ook drie camera's achteraan, een primeur. De camera's hebben respectievelijk 40 (kleur), 20 (zwart-wit) en 8 (telelens) megapixels. Huawei-CEO Richard Yu wil van elke P20-gebruiker een fotograaf maken. "De P-serie inspireert tot creativiteit en wakkert wereldwijd de passie voor fotografie aan", aldus Yu. 

Maar de Nokia Lumia 1020 van 2013 heeft ons geleerd dat veel megapixels geen garantie zijn voor een goede fotokwaliteit. Kijk maar naar de Pixel 2 van Google. Dat toestel heeft maar één camera van 12-megapixel, maar compenseert dat met goede software.  Kenners zijn het erover eens dat de Pixel 2 de betere foto's maakt. Huawei heeft de camerasoftware verbeterd. Het merk ontwikkelde de "Master AI", laten we zeggen een aanpassing van de software die dankzij artificiële intelligentie betere foto's oplevert. 

De Huawei P20 Pro is de eerste smartphone met drie camera's

Het is wachten op de eerste tests met drievoudige camera, want het valt ons op dat smartphoneproducenten "AI" te pas en te onpas gebruiken om hun toestellen extra onder de aandacht te brengen. 

Volgens de website DxOMark, die beeldkwaliteit van camera's en lenzen analyseert, scoort de camera van de P20 momenteel het hoogst. Zij kennen een score van 102 punten toe. Hiermee scoort de P20 net iets beter dan de Samsung Galaxy S9 Plus.

Zuinige chip verbruikt minder stroom

Wat de hardware betreft, heeft de P20, en vooral de P20 Pro, alles in huis om Samsung en Apple het vuur aan de schenen te leggen. Het hart van de P20 is de Kirin 970, dezelfde chip als de Mate 10 Pro, het vlaggenschip van Huawei dat in oktober van vorig jaar werd gelanceerd. De Kirin 970 is een chip van eigen makelij en verbruikt naar eigen zeggen minder stroom.  Het toestel heeft 64 GB intern geheugen voor de P20 Lite en 128 GB voor de Pro. 

Softwarematig draait het toestel op de laatste versie van Android, de Android Oreo 8.1, en de eigen EMUI-software van Huawei. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nokia en de Pixel, geloven Samsung en Huawei nog altijd in een eigen "skin", of software, die voor sommige gebruikers als storend ervaren wordt.

VS wil maar niet lukken

Traditiegetrouw lanceert Huawei het nieuwste model in Europa. Dat komt het merk ook goed uit, want in de VS krijgt Huawei geen voet aan de grond.  Daar heeft de FBI zich zorgen gemaakt over mogelijke banden tussen het merk en de Chinese overheid. Huawei ontkent elke betrokkenheid, maar kan niet vermijden dat ondertussen de Amerikaanse operator AT&T, en onlangs nog Best Buy, weigeren om het Huawei-toestel aan de man te brengen. Best Buy is één van de grootste elektronicaketens van de VS.

Huawei heeft zich pas vijf jaar geleden toegelegd op de smartphone en is sindsdien alleen maar blijven groeien

Feit is dat het Chinese Huawei de laatste jaren indruk maakt. Het merk heeft zich pas vijf jaar geleden toegelegd op de smartphone en is sindsdien alleen maar blijven groeien. In ons land bekleedt Huawei, volgens marktonderzoeksbureau GFK, de derde plaats na Samsung en Apple.

Ook wereldwijd staat Huawei op de derde plek. En omdat beide merken vooral inzetten op het segment boven de 600 euro, lijkt de weg naar die 2e plaats nog ver weg. Maar Huawei is Apple aan het inhalen omdat het onderaan het segment marktaandeel kan afsnoepen van Samsung.

Anders gezegd: Huawei staat stevig verankerd op de derde plek, maar plaats één en twee hebben nog een grote voorsprong. Met de P20 en de P20 Pro is de strijd voor plaats 2 ingezet.

Video player inladen ...