Video player inladen ...

Is Kim Jong-un op verrassingsbezoek geweest in China?

Een mysterieuze zwaarbewaakte trein is van Noord-Korea naar China gereden, en inmiddels weer teruggekeerd. Volgens meerdere bronnen had hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan boord. China en Noord-Korea laten niets los. 

De Noord-Koreaanse leider zou met een speciale trein aangekomen zijn in de Chinese hoofdstad Peking. Dat meldde het persagentschap Bloomberg, dat zijn berichtgeving baseerde op drie bronnen die het niet met naam noemde. Officiële bevestiging van het bezoek is er niet.

De geruchtenmolen ging aan het draaien toen het Japanse persbureau Kyodo meldde dat een speciale trein door Dandong zou gereden zijn. Die Chinese stad ligt aan de grens met Noord-Korea.

AFP or licensors

Vervolgens doken beelden op van de trein toen die aankwam in Peking. Op die beelden is te zien dat de trein, groen met gele strepen, heel erg lijkt op de trein waarmee vader Kim Jong-il in 2011, kort voor zijn overlijden, naar China reisde.

Bij aankomst in Peking werd het gezelschap vervolgens vervoerd in een rij zwarte auto's met geblindeerde ruiten. Het Plein van de Hemelse Vrede was afgezet.

In teken van ontmoeting met Trump

Had de trein Kim Jong-un aan boord? Officiële bevestiging van het bezoek is er niet. China noch Noord-Korea laten iets los. Als hij het was, dan is het een primeur. Sinds zijn aantreden in 2011 heeft Kim nog geen buitenlandse reis gemaakt. 

Dit bezoek zou in het teken staan van de nakende ontmoeting van de Noord-Koreaanse leider met de Amerikaanse president Donald Trump.  

Volgens Yonhap, het persbureau van aartsvijand Zuid-Korea, hoopt Noord-Korea dat het bezoek tot betere betrekking leidt met China, de belangrijkste bondgenoot van de geïsoleerde, communistische dictatuur.