Kurt Desplenter

Meerderheid Vlamingen vindt woonstbetredingen door politie voor mensen zonder papieren oké

Een grote meerderheid van de Vlamingen (71 procent) vindt dat de politie een privé-woning moet kunnen betreden als ze vermoedt dat er zich mensen zonder papieren bevinden. Dat blijkt uit de politieke barometer in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre Belgique. 

In de politieke barometer is gepeild naar de houding van Vlamingen, Walen en Brusselaars ten opzichte van het voorstel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om woonstbetredingen mogelijk te maken als er vermoedens bestaan dat er zich mensen zonder papieren in een privé-woning bevinden.

71 procent van de Vlamingen is voor. In Wallonië (42 procent) en Brussel (37 procent) is de steun voor het voorstel minder groot. 

Francken en Geens hadden een wetsvoorstel klaargestoomd. De politie zou na toestemming van een onderzoeksrechter de mogelijkheid krijgen om een privé-woning te betreden. Maar er rees protest: niet alleen in oppositie­kringen, maar ook bij regeringspartijen MR en Open VLD en bij de onderzoeks­rechters.

Vorige maand heeft premier Charles Michel (MR) het dossier naar zich toe getrokken. Hij zei dat het zeker niet de bedoeling is om de rechtstaat te ondergraven, maar dat de regering ook een manier wil vinden om een efficiënt terugkeerbeleid van illegalen te organiseren. Afwachten wat er uit de bus gaat komen, dus.

Bed, bad en brood voor transmigranten?

De politieke barometer heeft Vlamingen, Walen en Brusselaars ook gevraagd of transmigranten op weg naar Groot-Brittannië opvang moeten krijgen: de zogenoemde bed-bad-broodregeling. 55 procent van de ondervraagde Vlamingen vindt dat dit moet kunnen. In Wallonië en Brussel is dat respectievelijk 48 procent en 55 procent. 

De bed-bad-broodkwestie voor transitmigranten staat niet echt op de politieke agenda. Onder meer Groen is voorstander van zo'n regeling, maar de regering vindt dat asiel aanvragen in België de beste garantie op een menswaardige opvang is. De voorbije maanden hebben honderden burgers wel transmigranten uit het Maximiliaanpark 's nachts bij hen thuis opgevangen.

Veel steun voor beleid Francken

Hoe dan ook geniet het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) veel steun. 65 procent van de ondervraagde Vlamingen geeft aan het beleid van Francken te steunen. Aan de Walen en de Brusselaars is deze vraag niet gesteld. 

Kerncentrales en jachtvliegtuigen weinig populair

De kernuitstap is zo'n ander heikele kwestie, waar vooral de N-VA dwarsligt. Nochtans vindt 48 procent van de ondervraagde Vlamingen dat de kerncentrales in 2025 moeten sluiten. Bij de Walen is dat 51 procent, bij de Brusselaars 55 procent.

De peiling in Vlaanderen is vóór 17 maart afgenomen, voor de heisa rond de vervanging van de F-16's is losgebarsten. Desondanks vond toen al 47 procent van de ondervraagde Vlamingen dat ons land geen nieuwe jachtvliegtuigen moet aanschaffen.

De volledige resultaten van de politieke barometer in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre Belgique  kan u vanaf morgenvroeg 3 uur terugvinden op vrtnws.be.