Video player inladen ...

MR nipt de grootste in Wallonië, PS weer op één in Brussel

Mochten er nu federale verkiezingen zijn, zouden de Franstalige liberalen en socialisten weer aan elkaar gewaagd zijn. Dat blijkt uit de politieke barometer in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre Belgique. De extreemlinkse PTB, die het bij de vorige peiling in oktober nog uitzonderlijk goed deed, boert weer achteruit, CDH lijkt weer wat op te veren.

In Wallonië heeft de liberale Mouvement Réformateur (MR) van premier Charles Michel de Parti Socialiste (PS) van oud-premier Elio Di Rupo voorbijgestoken. De MR is nu nipt de grootste met 23 procent, iets groter dan de PS, die op 22,1 procent strandt. In vergelijking met de verkiezingen van 2014 scoren beiden lager: de MR 1,7 procent, de PS een forse 8,8 procent. Die laatste score is iets minder slecht dan die van de vorige peiling, toen de Waalse socialisten in de touwen lagen na de voor hen desastreuze Publifin-affaire.  

Bij de achtervolgers zijn de posities wat veranderd. Ecolo, dat bij de vorige peiling naar boven was geschoten, moet weer wat terrein prijsgeven. De Franstalige groenen zijn met 16,6 procent nog altijd de derde partij van Wallonië: iets minder dan 18,5 procent van de vorige peiling, maar nog altijd 9,3 procent beter dan hun score bij de verkiezingen van 2014.

CDH heeft de extreemlinkse PTB van Raoul Hedebauw weer voorbijgestoken en staat weer op 11,1 procent. De PTB, die bij de peiling in oktober 2017 naar 14,8 procent was doorgestoten, moet het nu met 10,6 procent stellen.

Brusselse PS lijkt Samusocial al te hebben verteerd

Merkwaardig: in Brussel is de PS weer de grootste politieke formatie, met 21,1 procent. Dat is nog altijd 3,1 procent lager dan bij de verkiezingen van 2014, maar al heel wat beter dan de schamele 15,1 procent van de vorige peiling. De Franstalige socialisten van minister-president Rudi Vervoort lijken het onverkwikkelijke Samusocial-schandaal achter zich te hebben gelaten. 

De liberale MR verliest wat terrein en haalt 19,5 procent: 2,9 procent minder dan bij de verkiezingen van 2014 en 1,2 procent onder de score van de vorige peiling. Ecolo is de derde partij in Brussel met 15,1 procent, 5,2 procent meer dan in 2014. Daarna volgen DéFI met 12,5 procent, CDH met 8,7 procent en de extreemlinkse PTB-PVDA met 5,6 procent. 

De N-VA is de grootste partij aan Nederlandstalige zijde, met 4 procent, vóór Open VLD (2,5 procent), Groen (2,3 procent), CD&V (1,8 procent), SP.A (0,6 procent) en Vlaams Belang (0,2 procent). Ook de score van de populistische Parti Populaire (PP) blijft te verwaarlozen: 1,7 procent.

Weinig vertrouwen

Net zoals bij de vorige peiling blijken de Walen niet erg veel vertrouwen te hebben in de federale regering. Maar liefst 67 procent geeft aan geen vertrouwen in de regering-Michel te hebben, 33 procent zegt wel vertrouwen te hebben. Premier Michel zelf moet het stellen met het vertrouwen van 35 procent van de Walen.

In de Franse gemeenschapsregering van minister-president Rudy Demotte (PS) heeft 55 procent van de Walen geen vertrouwen, terwijl de Waalse Gewestregering van Willy Borsus (MR) amper 50 procent van de Walen vertrouwen inboezemt. 50 procent geeft aan geen vertrouwen in Demotte te hebben, 56 procent heeft geen hoge dunk van Borsus.

Ook de Brusselaars hebben geen hoge pet op van de federale regering: 54 procent zegt geen vertrouwen in de regering-Michel te hebben, 55 heeft geen vertrouwen in de figuur van de premier. Ook de Brusselse Gewestregering heeft geen topimago: 51 procent van de ondervraagden heeft geen vertrouwen in de regering-Vervoort en 53 procent heeft geen vertrouwen in de minister-president.

De peiling werd uitgevoerd door TNS KANTAR, in opdracht van de VRT, De Standaard, RTBF en La Libre. Ze werd telefonisch afgenomen bij 1.015 stemgerechtigde Franstaligen in Wallonië en bij 750 stemgerechtigde Brusselaars, tussen 26 februari en 17 maart 2018 (21 maart voor Brussel). De maximale statistische fout bedraagt 3,1 procent boven en onder het bekomen resultaat.