Video player inladen...

N-VA dubbel zo groot als eerste achtervolger CD&V, SP.A duikt onder de 10 procent

Als er vandaag federale verkiezingen zouden zijn, dan zou de N-VA met ruim 32 procent afgetekend de grootste politieke partij in Vlaanderen zijn. Dat blijkt uit de politieke barometer van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. Oppositiepartij SP.A maakt een slechte beurt en haalt de kaap van 10 procent niet.

Het is de ambitie van de N-VA: de grens van 30 procent blijven halen. In onze twee vorige peilingen zaten de Vlaams-nationalisten daaronder, maar in de nieuwe politieke barometer klokt de regeringspartij af op 32,4 procent. Dat is hetzelfde resultaat als bij de vorige federale verkiezingen van mei 2014.

De N-VA laat daarmee de tweede partij ver achter zich: CD&V met 16,4 procent. Dat is ruim 2 procentpunt minder dan bij de verkiezingen van 2014. CD&V is zo bijna de helft kleiner dan de N-VA. De derde Vlaamse regerings­partij, Open VLD, volgt op 14,7 procent, een klein procentpunt minder ten opzichte van 2014.

In het kamp van de oppositie krijgt de SP.A klappen. De socialisten zakken verder weg in de peiling en stranden op 9,5 procent. Dat is een daling met 4,5 procentpunt in vergelijking met de laatste verkiezingen. De winst is voor Groen: de ecologisten komen uit op 13,8 procent van de stemmen, ruim 5 procentpunt meer dan bij de vorige verkiezingen.

Vlaams Belang mag rekenen op 7,5 procent van de stemmen en doet het zo 1,7 procentpunt beter dan bij de vorige verkiezingen. PVDA haalt met 4,9 procent de kiesdrempel net niet.

Het vertrouwen van de Vlamingen

Uit de politieke barometer blijkt ook dat 55 procent van de Vlamingen vertrouwen hebben in de federale regering. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de vorige peiling. De (Franstalige) regeringsleider Charles Michel (MR) scoort goed: hij geniet het vertrouwen van 72 procent van de Vlaamse kiezers, een stuk meer dan zijn voorganger Elio Di Rupo (PS).

Het vertrouwen in de Vlaamse regering staat bij de Vlamingen op 63 procent. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zit met 59 procent onder het percentage van zijn eigen regering en kan niet tippen aan de 73 procent van zijn voorganger Kris Peeters (CD&V). 

Bekijk hieronder de uitleg bij de politieke barometer van Ivan De Vadder: 

De peiling van TNS KANTAR is uitgevoerd in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. Ze is telefonisch afgenomen bij 1.003 stemgerechtigde Nederlandstaligen wonend in Vlaanderen, in de periode van 26 februari tot en met 17 maart 2018. De foutenmarge bedraagt 3,1 procent. 

Video player inladen...