Video player inladen ...

Negen opvangcentra voor asielzoekers gaan dit jaar dicht

Negen opvangcentra voor asielzoekers zullen dit jaar nog de deuren moeten sluiten. Dat laat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weten. Het gaat om tijdelijke centra die zijn geopend tijdens de vluchtelingen­crisis in 2015. "De instroom is gedaald, waardoor we de ruimte hebben om verder in te krimpen en kosten te besparen", aldus Francken.

Het gaat om drie Vlaamse centra (Houthalen-Helchteren, Westakkers Sint-Niklaas en Scherpenheuvel), vijf centra in Wallonië (Vielsalm, Doornik, Sainte-Ode, Namen, Aarlen) en eentje in Brussel.

Tegen volgend jaar moeten er in totaal meer dan 7.000 opvangplaatsen voor asielzoekers verdwijnen, in collectieve opvangcentra en individuele opvangplaatsen. Door de afgenomen toestroom van asielzoekers zijn ze niet meer nodig. Dankzij de sluiting zal de overheid 30 miljoen minder moeten uitgeven.

Afgelopen weekend raakte al bekend dat de regering verschillende opvang­centra wilde sluiten. Toen werd er niet bij gezegd om welke centra het ging, omdat het personeel eerst moest worden ingelicht.

Het is niet duidelijk hoeveel jobs er door deze besparing sneuvelen. Het kabinet-Francken benadrukt dat het sowieso om tijdelijke contracten ging, omdat de centra zijn geopend als tijdelijke centra tijdens de asielcrisis in 2015.